24 SATA U BOSTONU

Od svih velikih gradova u Americi, Boston je najzahvalniji za celodnevni đir. Gotovo sve lepe i zanimljive lokacije možete posetiti šetajući, skoro bez prevoza i na kraju dana ostati prezadovoljni onim što ste videli.
Od svih velikih gradova u Americi, Boston je najzahvalniji za celodnevni đir. Gotovo sve lepe i zanimljive lokacije možete posetiti šetajući, skoro bez prevoza i na kraju dana ostati prezadovoljni onim što ste videli. Samo da vas ne zezne varljivo vreme Nove Engleske ???? Boston je imao značajnu ulogu u istoriji Američke revolucije, pa ćete vrlo često u pretragama i savetima za “šta raditi u Bostonu”, pročitati kao predlog: Freedom Trail, ili stazu Slobode. Čak i Google Maps u jednoj rečenici sugeriše po čemu je Boston najpoznatiji: Screen Shot 2017-06-13 at 8.50.11 PM   A mi ćemo vam pokazati zašto će Boston postati jedan od vaših omiljenijih gradova ????  

DOLAZAK U GRAD

Pretpostavimo da dolazite na South Station, što je glavna autobuska stanica u Bostonu. Čak i da sletite na aerodrom Logan, do South Station-a stižete javnim prevozom relativno brzo i lako, tako da ćemo se zadržati na ovoj stanici. Čim izađete, u prvih 15 minuta možete videti neke od stvari po kojima je Boston prepoznatljiv: Boston Harbor hotel, Muzej Bostonske čajanke, ali i hotel Interkontinental u kojem već nekoliko godina sve veći broj studenata sa ovih prostora doživljava svoje Work and travel iskustvo ???? Ovde možete taman i predveče da svratite; obično u hotelima ima sadržaja poput svirki, degustacija vina i sl.
boston-quick-short-walkaround-south-station

(kliknuli smo na Satelit, pa na 3D prikaz i malo zarotirali mapu ???? )

  I evo kako izgleda pogled na Boston Harbor Hotel iz parka koji smo označili na mapi:
boston-harbor-hotel

Priča se da jahta pripada Benu Afleku…

 

VREME ZA SLATKIŠE

Kada ste napravili 151 fotografiju za Instagram, Fejs i vaše roditelje, vreme je da produžite na porciju nečega što će vas držati ceo dan na nogama! Čuveni Majks Pejsteri u Italijanskoj četvrti, koja se u Bostonu zove: North End. Usput ćete videti dosta zelenila i uređene parkove, a možda naletite i na najnoviju atrakciju u gradu – Zip lajn. walking-to-north-end   Probajte Kanole, i to ukuse od pistaća, karamele, espresa i florentin. Iako će vam jedan biti sasvim dovoljan, možda samo jednom budete jeli kod Majka ???? ps. nema kartica kod njega.
Keš onli! 11745580_10207359006473867_8904047136298498618_n  

DELIĆ ISTORIJE

U nepunih 10 minuta (osim ako vam nešto ne odvrati pažnju, kao na primer kafa u Thinking Cup-u), vi stižete do dela grada gde se stvarala istorija Američke revolucije. Za slučaj da kanoli ne budu dovoljni, u Faneuil Hall Marketplace-u možete pronaći recimo Clam Chowder (čorbu od školjki), koja nije skupa, a ima lep ukus i drži sitim.
Probali, radi! to-the-freedom-trail  

PREMA SIMBOLU br. 1 U BOSTONU – PATKICAMA!

Sledeća destinacija su dva najpoznatija parka u Bostonu – Boston Common i Boston Public Garden. Do njih peške stižete za 15 minuta, a predlog rute može da bude ulica Washington St. koja podseća na recimo Beogradsku Knez Mihajlovu ulicu. U njoj imate Macy’s, ali i brojne druge popularne i jeftine radnje poput Maršalsa i TJ Maksa, kao i poznate lance fest fud restorana, koji vam u ovom gradu baš i ne trebaju.
from_fnhall_to_boston_common

Patkice ćete pronaći pod “Make Way for Ducklings”

 

SLEDEĆA DVA SATA

Posle patkica vas čeka težak izbor ????
Kojim putem nastaviti dalje u istraživanju Bostona? Jedna ruta može da vam bude šetnja prema Njuberi (Newbury) ili Bojlston (Boylston) ulici, u kojima ćete videti radnje popularnih brendova, ali i veliki broj restorana i kafića u kojima zaposleni iz kompanija iz Downtown-a vole da izlaze na branč. Možda poželite da preskočite gužvu pa prošetate Komonvelt avenijom u hladu predivnih krošnji i upečatljive arhitekture koju retko gde možete videti u Americi. Ili Malboro ulicom, koja je autoru članka omiljena u gradu <3 Krajnja destinacija u ovom bloku može da vam bude Crkva Hrista (Christina Science Church), koja ima mnogo lepu plazu ispred. to-christian-science-church   CHRISTIAN SCIENCE PLAZA
christian_plaza

U sredini se nazire kandidat za sledeću destinaciju – Prudential Tower

  Kada budete odmorili, možete polako da krenete nazad prema našem sledećem predlogu – jedinom vidikovcu u Bostonu sa nekog nebodera, poput Njujorških Empajer Stejta, Rokfelera i One World trgovinskog centra – PRUDENTIAL TOWER. Postoje dva načina, koja smo već opisali u tekstu Šta raditi u Bostonu (kliknite ako planirate koji dan više u gradu) – jedan je da idete baš na vidikovac, a drugi da idete u restoran koji se zove Top of the Hub, sednete na kaficu ili koktelčić i kolač ????
top_of_the_hub_cake_boston

Pogled na pomenutu Komonvelt Aveniju, Malboro ulicu i Kembridž sa druge strane reke

  POGLEDAJTE NA MAPI DOSAD POMENUTE LOKACIJE:

Od Prudenšla prošetajte prema šetalištu koje se zove Charles River Esplanade. from_prudential_to_charles_river_esplanade  

HARVARD

Evo prilike da se provozate metroom u Bostonu. Da li ste znali da je Boston prvi grad u Americi koji je uveo metro kao saobraćaj? ???? Crvena metro linija je čuvena u gradu, ali ne zbog Harvarda, već zbog kompanija iz oblasti IT-ija i Bioinženjeringa koje se nalaze u blizini ove linije u Kembridžu. Što se tiče Harvarda, uđite slobodno u park u kome se nalaze zgrade koje pripadaju Univerzitetu, a kada obiđete sve, prošetajte oko Harvard Skvera. Primetićete veliki broj kafića, pabova, restorana brze hrane… Za razliku od drugih lokacija u Bostonu, ovde će biti jako strogi ako nameravate da kupite alkohol! Pripremite pasoš unapred. Šta je Novosađanka iz Čikaga radila na Harvardu, saznajte ovde: Poseta Harvard Univerzitetu <<< on-the-way-to-harvard  

PUT U SRCE IRSKE

Ako vam nije bilo dovoljno Hari Poterovske magije na Harvardu, kaldrme Čarlstauna u večernjim satima će je sigurno pojačati! U nemarno razbacanim ulicama oko istorijski važnog Banker Hila, pod svetlošću lampi koje krošnje drveća dodatno prigušuju, posle kratke šetnje ćete se momentalno zaljubiti i poželeti da se preselite ovde!
Nešto retro, nešto novo

Nešto retro, nešto novo

  Trebaće vam malo više mozganja i strpljenja da dođete do Banker Hila javnim prevozom, pa bi vas ovde možda savetovali da uzmete Uber ili Lyft. Screen Shot 2017-07-03 at 5.55.29 PM Nemamo posebnu preporuku osim da se jednostavno izgubite, imajući Obelisk Bunker Hila na vidiku. Ukoliko vam vreme dozvoli, prošetajte se do dokova, a za direkciju potražite USS Constitution Museum ili Charlestown Navy Yard ili Charlstown Naval Shipyard Park. Ovde se nalazi stambeni kompleks Paris Landing, čiji bazen radi od 9 ujutru do 9 uveče, i može da se desi da naletite na spasioce koji su sa ovih prostora ????
(autor članka radio ovde nekoliko puta tokom 2010. godine, a 2x dolazio u superviziju 2015.) Sa dokova je jedan od lepših pogleda na Bostonski skajlajn.
Tek da nagovestimo šta se krije desno... ostatak morate da otkrijete sami ;)

Tek da nagovestimo šta se krije desno… ostatak morate da otkrijete sami 😉

 

JOŠ NEKOLIKO SATI DO PONOĆI

Pre nego što krenete nazad prema South Station-u ili možda čak aerodromu Logan, ostaje nam još jedan lep predlog za završetak ovog zanimljivog dana. Još jedanput izbor možda bude pao na Uber ili Lyft, a destinacija – Piers Park u Istočnom Bostonu. O njemu smo detaljnije pisali u našem članku Šta raditi u Bostonu, a nedaleko od njega se nalazi super mesto gde možete da se osvežite i nešto novo i drugačije da probate… U pitanju je KO Catering and Pies ili kako ga lokalci zovu – KOPAJ. Imaju super pitu sa graškom i pire krompirom, a u ponudi pored lokalnih i IPA piva imaju i australijska piva. Odavde već imate opciju da relativno lagano stignete nazad do South Station-a ili Logana preko plave linije metroa… Mada Uber odatle ne bi izašao više od 15 dolara…
NADAMO SE DA STE UŽIVALI U NAŠEM VODIČU?
PODELITE SA VAŠIM DRUGARIMA KOJI PLANIRAJU DA PUTUJU U BOSTON, A JAVITE NAM SE NA FEJSU SA VAŠIM UTISCIMA AKO PROBATE NEŠTO ŠTO SMO VAM PREPORUČILI ???? VAŠ EWORKANDTRAVEL <3

Drugi saveti

BOOKING I FAZONI

Više puta pominjan, kako u dosadašnjim savetima, tako i na našim društvenim mrežama, servis Booking može da bude vaš savršen saveznik u potrazi za povoljnim smeštajem. U nekoliko jednostavnih koraka, objasnićemo vam kako da i vi ovladate ovim servisom i kako da na vašim budućim putovanjima budete spremni da pronađete ono što vam najviše odgovara. Za primer smo izabrali mesto odakle sve počinje i gde se završava – Njujork

Opširnije