AMERIČKE DRŽAVE BEZ POREZA NA PROMET

U Americi postoji jedna neprijatna praksa na koju se treba navići kada dolazite prvi put. Zamislite da se nalazite u jednom prosečnom marketu i odjednom sva ta šarenolikost počne omamljujuće da deluje na vas i dok ste stigli do kase vaša korpa je gotovo magično postala puna. Negde usput ste računali cene, međutim na kasi vas je dočekao šok! Ukupna cena koju treba da platite je daleko veća nego ona koju ste izračunali. Srećom, neprijatnost izbegavate tako što imate dovoljno para kod sebe. Šta se tu dogodilo?

U Americi postoji jedna neprijatna praksa na koju se treba navići kada dolazite prvi put. Zamislite da se nalazite u jednom prosečnom marketu i odjednom sva ta šarenolikost počne omamljujuće da deluje na vas i dok ste stigli do kase vaša korpa je gotovo magično postala puna. Negde usput ste računali cene, međutim na kasi vas je dočekao šok! Ukupna cena koju treba da platite je daleko veća nego ona koju ste izračunali. Srećom, neprijatnost izbegavate tako što imate dovoljno para kod sebe. Šta se tu dogodilo?

Dogodio se Sales Tax, ili porez na promet. Kako smo kod nas ili bilo gde drugde u Evropi navikli da platimo cenu koja je istaknuta, treba da znate da u Americi sistem malo drugačije funkcioniše. Porez na promet se obračunava na kasi i nema veze da li ste u marketu, šoping centru, suvenirnici – svuda ćete platiti tih dodatnih xyz procenata koliko iznosi porez na promet u mestu u kojem se nalazite.

Znajući ovaj podatak, ako vaše leto provodite u američkoj državi u kojoj su porezi visoki, možda velike kupovine treba da ostavite za kraj i da ih obavite negde na putovanju u nekoj od država u kojima su takse niske ili ne postoje. Koje su to američke države u kojima ne postoji porez na promet?

Samo pet američkih država nema porez na promet. To su:

 1. Aljaska
 2. Delaver
 3. Montana
 4. Nju Hempšir
 5. Oregon

Međutim, iako na nivou država Porez na promet ne postoji, Aljaska i Montana* dozvoljavaju lokalnim upravama da primenjuju stopu poreza koju odrede, i to se kreće od 1 do 7%.

 

KOLIKI JE POREZ NA PROMET U DRUGIM AMERIČKIM DRŽAVAMA

Najniži porez na promet ima država Kolorado – on iznosi 2.9%. Najviši porez ima država Vašington i u Sijetlu on iznosi 10.4%. U Kaliforniji u pojedinim delovima države i u pojedinim gradovima, taj porez dostiže i 11%.

Sledeće države imaju poreze od 4 i 5%, ali vas još jednom podsećamo da lokalni porezi mogu da ukupan porez uvećaju za još neki procenat:

 1. Alabama (4%)
 2. Georgia (4%)
 3. Hawaii (4%)
 4. New York (4%)
 5. Wyoming (4%)
 6. Missouri (4.225%)
 7. Oklahoma (4.5%)
 8. South Dakota (4.5%)
 9. North Carolina (4.75%)
 10. North Dakota (5%)
 11. Wisconsin (5%)
 12. Louisiana (5%)

 

AMERIČKE DRŽAVE KOJE DRUGAČIJE OBRAČUNAVAJU POREZA NA LOKALU

Sledeće američke države ne obračunavaju poreze na lokalu: Delaware, Indiana, Kentucky, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Montana, New Hampshire, New Jersey, Oregon, Rhode Island, the District of Columbia.

Ove američke države obračunavaju niže poreze na lokalu za kupovinu hrane nego što je propisano na nivou države: Arkansas (1.5%), Illinois (1%), Missouri (1.225%), Tennessee (5%), Utah (3%), Virginia (2.5%).

A sledeće države obračunavaju minimalne poreze za kupovinu odeće: Massachusetts, Minnesota, New Jersey, New York, Pennsylvania, Rhode Island.

Na sledećem grafikonu možete da vidite jedan zanimljiv prikaz – koliko Amerika ubira od svojih država, podeljeno po različitim kategorijama od čega se najjasnije vide porezi na promet i porezi na prihode:
 Total_State_Government_Tax_Revenue

 

ŠTA SVE OVO ZNAČI ZA VAS

Postoji jedna zanimljivost – čak i Amerikanci putuju u susedne američke države kako bi uštedeli na razlici u porezima! Dakle, eto jedne sličnosti između naroda, da ne kažemo običnih ljudi. Evo i primera: 2015. godine, negde u leto, u državi Masačusets su na jedan dan tehnički proizvodi bili oslobođeni poreza na promet. U Epl prodavnici u gradiću nadomak Bostona, red je bio formiran na ulaznim vratima već od ranog jutra. Među onima koji su stajali u redu bilo je i stanovnika iz Nju Hempšira koji su vozili i duže od 2 sata da bi kupili nešto, uglavnom laptopove.

Sada vam već neće biti neobično ni kada čujete ili pročitate kako mnogi Njujorčani vikendom prelaze u Nju Džersi zbog veće kupovine, ili kako iz Nju Džersija prelaze u Delaver.

Savet: ako već planirate da poslednji mesec programa putujete, i ako se na vašoj ruti nalazi neka od gore pomenutih država, možda bi bilo pametno da sačekate tada za neku ozbiljniju kupovinu. U međuvremenu možete prvo da isplanirate koje su to stvari na koje ćete potrošiti vašu zaradu, da pratite kako im se kreću cene tokom američkih praznika, ili nekih vandrednih/nedeljnih popusta, pa da pokušate da procenite koji je pravi tajming za šoping.

 

*Na sajtu odakle smo proveravali informacije prvo stoji da Montana dozvoljava, a kasnije da ne dozvoljava dodatno uvećanje poreza na lokalu

Drugi saveti

BOOKING I FAZONI

Više puta pominjan, kako u dosadašnjim savetima, tako i na našim društvenim mrežama, servis Booking može da bude vaš savršen saveznik u potrazi za povoljnim smeštajem. U nekoliko jednostavnih koraka, objasnićemo vam kako da i vi ovladate ovim servisom i kako da na vašim budućim putovanjima budete spremni da pronađete ono što vam najviše odgovara. Za primer smo izabrali mesto odakle sve počinje i gde se završava – Njujork

Opširnije