APLIKACIJE KOJE MI KORISTIMO NA NAŠIM PUTOVANJIMA

Da li ćete noćiti u kućici na drvetu ili u zamku, putovati brodom ili autom koji ste “pozajmili”, leteti samo onda kada najniža cena karte prevazilazi granice zdravog razuma… jedino matematičari bi danas mogli da se pozabave svim mogućim i dostupnim kombinacijama!

Pojavom modernih mobilnih uređaja još od vremena prvog iPhone-a, lansiranjem tržišta aplikacija – App Store-a i Google Play-a, kao i razvojem sajtova baziranih na ekonomiji deljenja, danas imate eksploziju platformi koje vam pomažu da svaki segment vašeg života učinite jedinstvenim.

Da li ćete noćiti u kućici na drvetu ili u zamku, putovati brodom ili autom koji ste “pozajmili”, leteti samo onda kada najniža cena karte prevazilazi granice zdravog razuma… jedino matematičari bi danas mogli da se pozabave svim mogućim i dostupnim kombinacijama!

A vi, pre nego što prsnete od svih ovih izbora, pogledajte kako mi sa sajta eworkandtravel planiramo naša putovanja:

 

PLANIRANJE LETOVA

Nikada ne gledamo samo jedan sajt koji nudi uporedni prikaz ponuda, niti se oslanjamo samo na tradicionalne aviokompanije! Low cost kompanije su skroz ok ako odradite neke stvari pametno i na vreme ????

Vrlo često ovaj proces potraje i po više nedelja, a vanvremenski savet koji možemo odmah da vam damo je da KARTE UVEK GLEDATE IZ INKOGNITO MODA U VAŠIM PRETRAŽIVAČIMA I DA REDOVNO BRIŠETE KOLAČIĆE (cookies).

Ako se desi da uhvatimo ponudu neke aviokompanije koju nam jedan od ovih sajtova sa uporednim prikazom izlista, obavezno idemo na sajt i same aviokompanije da to proverimo! Kod većine novijih sajtova tek u kasnijim koracima prilikom bukiranja karata uočavamo da ima neka začkoljica tipa manja dozvoljena kilaža, veći trošak ako želite da doplatite za više kilograma, i sl.

Lista izgleda ovako:

Skyscanner
Momondo
Skiplagged
Kayak, Expedia
i sajtovi samih aviokompanija.

Ako živite u Srbiji ili iz Srbije gledate letove prema daljim destinacijama, agencije za prodaju avio karata često mogu da daju ponudu koja se ne odbija. Uzmite i njih u obzir i napravite poređenje sa cenama koje budete dobili preko gore pomenutih sajtova.

 

PRETRAGA NAJPOVOLJNIJEG SMEŠTAJA

Prethodne dve godine izbor uvek pada na dva sajta – ili Airbnb ili Booking. Iako postoji veliki broj sajtova koji izlistavaju hotele, hostele, čak i sajtovi na kojima možete da pretražujete domaćine koji bi vas ugostili besplatno, dosadašnje iskustvo nikada nije omanulo na ova dva istaknuta.

Trebaće vam malo strpljenja da povežete sve kockice kako šta na ovim sajtovima radi, da uparite sa vašim željama (blizina neke lokacije koju želite da posetite, ili kraj u kojem želite da skitate) i da naravno sve to ukupno ima smisla u vidu cene koju plaćate.

Amerika je ovde jako čudna – na nekim lokacijama poput Njujorka, gotovo ništa pristojno i prema gore navedenim kriterijumima ne bi mogli da dobijete bez Airbnb-ija. Na lokacijama kao što je npr. Key West (Florida), ponude preko Airbnb-ija su preskupe, ali zato Booking ima dobre hotele i još ako često putujete koristeći ovaj servis, nekada može da vam prikaže nižu cenu.


UKOLIKO SE JOŠ UVEK NISTE REGISTROVALI NA AIRBNBiju, TO MOŽETE URADITI KLIKOM NA SLEDEĆU SLIKU I UŠTEDETI DO 40 DOLARA PRILIKOM PRVE REZERVACIJE!

Airbnb_Logo.svg


Zato je najbolje da i ovde kombinujete i da uvek upoređujete ponude.

Pre nego što donesete konačnu odluku, obavezno pročitajte i komentare gostiju i imajte na umu sledeće: različite nacije, različitih godina starosti –> različiti utisci i doživljaji. Englezi i Nemci kao najveći putnici van Amerike (Kinu još uvek ne uzimamo u ozbir), uvek imaju komentar više i stvar više koja im smeta u smeštaju.

Svi ostali prioritet ipak daju iskustvima.


REGISTRACIJOM PREKO SLEDEĆEG LINKA BOOKING VAM DAJE 10% NAZAD KOJE MOŽETE ISKORISITI ZA SLEDEĆE PUTOVANJE:

booking


RENT A CAR

Ovde ide klasika – sajtovi samih rent-a-car kuća, i to uvek i sa telefona i preko sajta. Neke kuće su pametnije od drugih – Herz recimo u mobilnoj aplikaciji ima algoritam koji svaki put kada postavite isti upit, pokaže višu cenu!

Sajtovi za uporedni prikaz ponovo mogu da budu samo putokaz prema konkretnim rent-a-car kućama, na kojima nastavljate proces rezervacije.

Ono što smo nedavno otkrili zahvaljujući dečku koji je pokrenuo Work and travel iskustvo, jeste kompanija TURO, koja funkcioniše poput Airbnb-ija, samo za automobile. Ponude koje ovde možete da pronađete su značajno niže od rent-a-car kuća, a modeli automobila takvi da vam zagolicaju maštu ????

Ako se ne sećate saveta koji smo napisali u tekstu Kako da uštedite novac tokom boravka na programu, evo da vas podsetimo: obiđite rent-a-car u blizini mesta gde budete bili smešteni. Napravite rezervaciju isto veče i tražite najjeftiniji model i izaberite pick-up rano ujutru. Velika je šansa da nećete imati najjeftiniji auto na stanju i da će vam dati prvi sledeći po ceni najjeftinijeg. Isprobali u Entreprize-u i upalilo je. Umesto nekog smešnog Hjundaija, dobili smo Jeep Cherokee.

 

VANREDNE PONUDE I GDE DA IH TRAŽITE

Društvene mreže su riznica informacija, a u prethodne tri i više godina imate nekoliko fenomenalnih grupa na fejsu poput Holidaypirates, Secret Flying, a kod nas Bookiraj.com, Putujuća žaba i mnogi drugi.

Evo jednog primera koji je Urednik vašeg sajta propustio jer je zaboravio zaštitni kod sa kreditne kartice ???? – kompanija KLM je imala promociju u februaru gde ste iz Barselone mogli da letite na Havaje u periodu od oktobra pa sve do marta sledeće godine, ukupno čak osam letova, i gde je cena povratne karte bila 350 evra! Još jednom slovima – TRISTAPEDESET EVRA! Prvo je video u grupi na fejsu Secret Flying, onda proverio na sajtu KLM-a, sve bilo tačno i dva dana kasnije kada je došao do kartice – ponude više nije bilo…

 

AKO IMATE DRUGAČIJE PREPORUKE JAVITE NAM SE U INBOX NA FEJSU ILI PIŠITE U KOMENTARIMA

 


NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI – 2

Drugi saveti

BOOKING I FAZONI

Više puta pominjan, kako u dosadašnjim savetima, tako i na našim društvenim mrežama, servis Booking može da bude vaš savršen saveznik u potrazi za povoljnim smeštajem. U nekoliko jednostavnih koraka, objasnićemo vam kako da i vi ovladate ovim servisom i kako da na vašim budućim putovanjima budete spremni da pronađete ono što vam najviše odgovara. Za primer smo izabrali mesto odakle sve počinje i gde se završava – Njujork

Opširnije