BILI SMO NA AKADEMIJI PREDUZETNIŠTVA U BUGARSKOJ I EVO ŠTA SMO NAUČILI

U periodu od 18. do 23. juna u mestu Dolna banya, na sat vremena vožnje od glavnog grada Bugarske, bila je održana Akademija preduzetništva u organizaciji Bugarske Summer Work and Travel (SWT) Alumni organizacije.
U periodu od 18. do 23. juna u mestu Dolna banya, na sat vremena vožnje od glavnog grada Bugarske, bila je održana Akademija preduzetništva u organizaciji Bugarske Summer Work and Travel (SWT) Alumni organizacije. Pored organizatora i njihovih predstavnika, na Akademiji su učestvovali i predstavnici Srpske i Makedonske SWT Alumni organizacije što je prvi put da se učesnici i nekadašnji polaznici programa Work and travel okupljaju povodom koji je bio edukativnog karaktera. Akademija preduzetništva je imala radne nazive “Summer Entrepreneurship Academy” i “Entrepreneurship, Creativity and Friendship Summer Camp”. Pretstavljamo vam kratku retrospektivu dešavanja na Akademiji:  

ŠTA JE ENTREPRENEURSHIP, CREATIVITY AND FRIENDSHIP SUMMER CAMP

Akademija preduzetništva je projekat koji je osmislio Bugarski SWT Alumni sa ciljem da se pre svega potstakne i inspiriše preduzetništvo kod mladih, a potom u seriji predavanja sa temama koje dotiču i utiču na preduzetništvo, pokuša oblikavanje ideja koje su polaznici imali ili imali zadatak da osmisle tokom programa. Program je sadržao sledeće celine:
  1. Enerdžajzere (kratke i zanimljive igrice koje su prethodile svakom predavanju)
  2. Predavanja
  3. Radionice
  4. Igranje društvenih igara koje je Nina ponela iz Beograda, do ranih jutarnjih sati (nije bio zvanični deo programa ???? )
 

PREDAVAČI I TEME

Najveći broj predavača je bio iz Bugarske, i to mahom iz firmi koje se bave saradnjom sa startapovima, preduzetničkim inkubatorima, timovima i organizacijama. Prateći sadržaj njihovih predavanja, kao i radionice koje su obavezno sledile nakon toga, stiče se utisak da su predavači profesionalci u svojim zanimanjima i da su pažljivo posmatrali na koji način učesnici prate njihovu priču i kako primenjuju tek saopštene informacije u svojim “izmišljenim” mini projektima koji su bili predmet radionica. Tako smo imali prilike da čujemo predavače iz Uni Start-a, Coursedot-a, 356Labs-a, kao i stručnjake iz oblasti PR-a i društveno odgovornog preduzetništva. Teme koje su prisutni imali prilike da čuju su bile sledeće: – Generalni principi investiranja
– Lean Startup i implementacija koncepata ovog metoda na biznis ideje
– Marketing za startapove
– PR za startapove na društvenim mrežama
– Veštine prezentovanja
– Društveno odgovorno preduzetništvo.  

GOSTUJUĆI PREDAVAČI

Kada je reč o predavačima sa strane, ovde moramo da istaknemo nekoliko zanimljivih priča. Pre svega, jedan od predavača je bio Petar Dragnić iz Beograda, osnivač Pin Escape Rooms koncepta zabavnih igara koji je svojom pričom zatekao prisutne učesnike Akademije, jer mnogi nisu bili upoznati sa ovim konceptom. Od kako je Petar počeo da se bavi ovim poslom pre dve godine, Pin Escape Rooms je već stigao da od jedne sobe poraste na tri, uz 11 prodatih franšiza i saradnjom sa ino partnerima iz Amerike, Španije, Engleske i Hrvatske. Petar je takođe osnivač sajta Escape Room for Sale, gde je moguće videti koje su sve sobe bile predmet franšiza, gde se nalaze, ali i kako i vi da postanete vlasnik jedne takve!
petar_pin_escape_rooms

Petar Dragnić | PIn Escape Rooms

  Predavač iz Makedonije, ujedno i vodeći predstavnik Makedonske SWT Alumni organizacije, Stojan Raškov, preneo je priču o jednom uspešnom projektu koji je njihova organizacija uspela da podigne na noge. U pitanju je platforma za crowdfunding, ili prikupljanje novca za podršku oglašenim projektima – Lets Fund It. Stojan je u predavanju istakao nekoliko pozitivnih primera iz Makedonije, između ostalih i njegov, u kojem mu je platforma omogućila da prikupi određena sredstva koja su mu značila da uđe u realizaciju ličnog projekta. Kao i u prethodno navedenom primeru, Crowdfunding kao način prikupljanja finansijskih sredstava za započinjanje projekata nije bio poznat ili najjasniji okupljenim učesnicima u najboljoj meri. Stojan je dobro ispunio svoj zadatak i uspeo da većinu zainteresuje da dodatno istraže mogućnosti oko Crowdfundinga.
stojan_raskov_swt_macedonia

Stojan Raškov | SWT Alumni Macedonia

  Poslednji dan Akademije, predavač je bio i Slobodan Rudić, jedan od osnivača Srpske SWT Alumni organizacije i Menadžer sadržajima na nekadašnjem Work and travel iskustvo, a sadašnjem Eworkandtravel veb portalu. Tema predavanja je bio naš sajt, od toga kako je Alen Ankajcan došao na ideju da ga pokrene, preko uspona i padova koji su pratili rast sajta, do toga šta portal danas radi i kakav je plan za njegov dalji razvoj.
Slobodan Rudić | EWORKANDTRAVEL

Slobodan Rudić | EWORKANDTRAVEL

Pored ova tri istaknuta primera, na Akademiji su bili prisutni i predavači sa Washburn Univerziteta.  

ENERDŽAJZERI I RADIONICE

Kako na ovakvom događaju učestvujemo po prvi put, pojedine stvari su bile novina za nas. Jedna od njih su bili takozvani Enerdžajzeri. Očekivali smo da vidimo sto sa kafom, energetskim pićima i slatkišima, a dobili smo: energiser_entrepreneurship_academy   Enerdžajzeri su zapravo bile igrice koje su skoro svi predavači osmislili sa ciljem da se pred početak bloka predavanja prisutni učesnici lepo zabave, a verovatno da tu ima i nekog psihološkog efekta koji ima za cilj bolje upoznavanje jedni drugih. Prve reakcije su, na brz pogled, kod većine učesnika bile negativne, jer su zadaci delovali kao da će dobar deo nas doživeti transfer blama. Međutim, kako smo se polako privikavali na ovu novinu, a možda i zbog zanimljivijih zadataka koji su kasnije dolazili, tek enerdžajzeri su ispali super zabava i inspiracija za dalji tok predavanja. Evo dva kul primera: Stojan iz Makedonije je organizovao sve učesnike u krug, gde je zadao nekoliko pojmova (toster, slon, veš mašina i dr.) i kada bi pokazao na jednu osobu, ta osoba bi trebala da oponaša zadati pojam, dok osobe pored trebaju na neki način da učestvuju prema uputima koje je Stojan zadao na početku. Ko pogreši – ispada. Kako svi kreću da brže ulaze u štos, tako i igra postaje brža.
energiser_swt_academy

Dečko u pozadini reaguje na zadatak “TOSTER” 🙂

  Petar je takođe imao super enerdžajzer – svako bi izvukao po jedan papirić na kome je bila napisana neka životinja; svako je morao da ima svoj par, odnosno, ako bi neko izvukao mačku, morala je da postoji još jedna osoba koja je dobila mačku. Zadatak je bio da oponašanjem zvuka te životinje, zatvorenih očiju, pronađete svog para. entrepreneurship_academy   Radionice su bile sjajna nadgradnja svakog predavanja. Ono što možemo da istaknemo kao veliki plus ove Akademije, to je interakcija i mešanje svih prisutnih učesnika – nije bilo tima, a da su u njemu bili samo Srbi, ili samo Makedonci ili Bugari. Brejnstorming je poznata tehnika pomoću koje se dolazi do brzih ideja za započinjanje nečega ili rešavanje nekog problema. Ovde se brejnstorming super pokazao kao način da se u zadatom vremenu (inače vrlo kratkom) pripremi brza prezentacija na zadatu temu.   Evo primera: Petar je želeo da vidi kakve Escape Room sobe bi mi bili u stanju da osmislimo, koja bi glavna ideja tih soba bila (tj. da li bi igrači morali da nađu način kako izađu u ograničenom vremenu ili kako da reše nešto što je tema sobe) i što je najvažnije – kako bi animirali ljude da dođu da igraju.
Petar diskutuje o ideji i prolazi kroz postavljene ciljeve radionice sa novoformiranom grupom

Petar diskutuje o ideji i prolazi kroz postavljene ciljeve radionice sa novoformiranom grupom

  Svi učesnici su imali super ideje, ali je možda najzanimljivija bila od tima koji je osmislio da soba bude nalik kabini putničkog aviona, gde je cilj da nađete način da bezbedno prizemljite avion. Soba bi zapravo bila platforma, koja bi se čak pokretala, uz nezaobilazne vizuelne efekte.   Stojan je nakon njegovog predavanja o Crowdfunding platformama, od organizovanih timova tražio da naprave kratak video u kojem trebaju da objasne koji problem rešavaju i da pozovu ljude da podrže njihov projekat preko neke od platformi za Crowdfunding. To je ujedno bila možda i najjača i najkreativnija radionica, jer su svi timovi imali super prezentacije, a najzanimljivije su bila priče o dodatku za peglu koji je mnogima “promenio” život jer sprečava da se pegla ugreje i zapali ako zaboravite da ste je ostavili upaljenu (fikcija naravno), kao i projekat koji je trebao da reši problem nedostatka parking mesta na način gde vi unapred vidite koje mesto je slobodno i gde imate mogućnost da to isto mesto rezervišete.  

KOLIKO SVE OVO IMA SMISLA?

Iako je učešće u jednom ovakvom događaju novina za nas, slični događaji nam nisu strani a ekipa sa portala Eworkandtravel budno prati šta se dešava na konferencijama i seminarima koji se organizuju u Srbiji i zemljama regiona. Ostala je nedoumica šta je ova Akademija imala za konačan cilj? Da li je ideja bila da se učesnici međusobnim povezivanjem i druženjem organizuju u timove koji bi do završnog dana Akademije izgurali jednu ideju do kraja i prezentovali istu pred nekom komisijom ili predstavnicima institucija koje ova Akademija tangira? Brojne konferencije u Srbiji, kao i nekadašnje Akademije koje su bile organizovane u cilju formiranja i oblikovanja startap timova, kao rezultat su imale realne biznise koji bi nastajali (ili nestajali) nakon takvih akademija. Ovde to nije bio slučaj. Uprkos svemu, za nas sa portala koji trenutno pasivno posmatramo angažman mlađih generacija u osmišljavanju i stvaranju sopstvenih projekata, ova Akademija je došla kao osveženje nakon ličnih iskustava iz Amerike i rada sa istim tim generacijama, posebno iz Srbije. Akademija je dokazala da ideja i kreativnosti u radu, posebno u timovima, definitivno ne manjka, ali da je ipak potrebno da se ozbiljnije pristupi određenim problemima kako bi se zaista videla i osetila promena kod mladih. Ukoliko bi se desilo da u skorijoj budućnosti naša Alumni organizacija dobije zadatak da organizuje nešto slično, sigurni smo da bi sa novostečenim iskustvom iz Bugarske imali šta da ponudimo i pokušamo da odemo korak dalje.  

POSEBNA ZAHVALNOST

Nedelju dana pred početak Akademije, odlazak je bio doveden u pitanje. Nažalost, program nije uspeo da izazove veće interesovanje kod studenata koji su bili nekadašnji učesnici Work and travel programa, pa smo u poslednjem času odlučili da se okrenemo studentskim organizacijama. Najveću podršku i pomoć smo dobili od Aleksandra Dašića, osnivača Portala mladih, zahvaljujući kome smo uspeli da ispunimo kvotu, a da smo imali još mesta na raspolaganju, mogli smo da napunimo dva kombija bez problema koliko se ljudi odazvalo nakon samo jednog njegovog poziva. Imali smo i jednog predstavnika iz AISEC-a. Na kraju je okupljena ekipa ispala pravi dream team, i svima ponaosob se zahvaljujemo na učešću na ovoj Akademiji uz nadu da ćemo se sličnim ili nekim drugim povodom ponovo okupiti.   Za sam kraj, pozivamo vas da pogledate spisak korisnih linkova koje smo pripremili za vas:  

KORISNI LINKOVI

  Alumni organizacije: Makedonska SWT Alumni organizacija: http://swtalumnimk.com Bugarska SWT Alumni organizacija: http://swtalumni.bg Srpska SWT Alumni organizacija: http://wat.rs   Učesnici: Petar Dragnić, Pin Escape Rooms: http://www.pinescape.rs Slađana Zličić, Novosađanka u Čikagu: https://www.novosadjankaucikagu.net Vladimir Veselinović, partner u agenciji American Spirit: http://www.americanspirit.rs Stojan Raškov, predsednik SWT Alumni Macedonia: https://www.youtube.com/watch?v=SLSbex7KK-8   Projekti: Escape Room for Sale: http://escaperoomforsale.com Lets fund it: https://letsfundit.mk     vbr_1

Drugi saveti

BOOKING I FAZONI

Više puta pominjan, kako u dosadašnjim savetima, tako i na našim društvenim mrežama, servis Booking može da bude vaš savršen saveznik u potrazi za povoljnim smeštajem. U nekoliko jednostavnih koraka, objasnićemo vam kako da i vi ovladate ovim servisom i kako da na vašim budućim putovanjima budete spremni da pronađete ono što vam najviše odgovara. Za primer smo izabrali mesto odakle sve počinje i gde se završava – Njujork

Opširnije