Dan ljubavi, a ne dan besmislenih prepucavanja po fejsbuku

“Sveti Trifun, a ne Sv. Valentino!” ili “Da li sve sa zapada moramo da prisvajamo, a na našu tradiciju lako zaboravljamo!”

“Sveti Trifun, a ne Sv. Valentino!” ili “Da li sve sa zapada moramo da prisvajamo, a na našu tradiciju lako zaboravljamo!”

Da li vam je poznato ovo sa vašeg fejsbuk tajmlajna? Da li ste vi bili među osobama koje su za svaki veći praznik ili datum koji se obeležava u Americi i u dobrom delu “zapada”, a zapravo u državama koje su dominantno katolički deklarisane, kačili slične statuse i zašto jeste?

Dan zaljubljenih je jedan od onih dana koji služi da vas podseti da prema voljenoj osobi, ali i prema prijateljima možete i trebate biti dodatno lepo raspoloženi i dobri, pokloniti im vašu pažnju i ljubav i biti spremni da istu prihvatite.

Ako smo ovo razumeli, da pogledamo po čemu je 14. februar, dan u kojem se više nego u ijednom drugom danu u godini priča o ljubavi, karakterističan?

 

JA SAM IZABRAO TEBE

Fora sa čestitkama je započela gotovo odmah nakon što je tradicija obeležavanja Dana zaljubljenih stigla iz V. Britanije u Ameriku tokom 19. veka.

Pored prve kolonije u Novoj Engleskoj, prve visokoškolske institucije u Americi, početka sukoba koji je doveo do Revolucije i proglašenja nezavisnosti od Velike Britanije, nastanka košarke i odbojke, prve legalizacije istopolnih brakova, ideje za Fejsbuk, među prvim državama koje su legalizovale marihuanu – američka država Masačusets je poznata i kao prva u kojoj su nastale čestitke kao simbol Dana zaljubljenih.

Uprkos razvoju modernih tehnologija, tradicija poklanjanja čestitki nije nestala, a prema različitim statistikama, vrednost ovog tržišta je u porastu iz godine u godinu.

 

RED VELVET

Ovaj kolač nije nastao u Masačusetsu, ali i tamo ima da se kupi ????

Crveni Baršun je ne samo simbol Dana zaljubljenih, već i Božića, ali i svakog drugog povoda u kojem krizirate za slatkim. Njegova popularnost je priča novije istorije, a deo te istorije predstavlja i čuveni Cake Man Raven koji je “južnjački kolač učinio tipičnim Bruklinskim”. On je oborio nekoliko rekorda u veličini i obliku ovog kolača, i danas je njegova poslastičarnica jedna od popularnijih destinacija u Njujorku.

 

AMERIČKA PLAZMA

Najpopularniji američki keks, a prema Wikipediji i najprodavaniji keks na svetu, pred Dan zaljubljenih izbaci specijalnu verziju sa, gle čuda, ukusom gore pomenutog kolača! Naravno, celu priču prati i karakterističan marketinški trik na pakovanju “LIMITED EDITION”, pa brojne društvene mreže posebno “gore” od slika šejkova, sladoleda i dr. u koje ide Oreo keks, tokom tih nekoliko dana oko praznika.

 

KONCERTI

Kako stoje stvari kod nas i u zemljama regiona? Popularni pevači pop muzike, Toni Cetinski i Sergej Ćetković, poslovično greju srca zaljubljenih i onih koji su došli da ljubav potraže na ovaj dan, a povremeno umeju da iznenade i neke grupe i pojedinci poput Bad Copy-ja (2014. godina najbolji koncert ikada!), Vampira, Eve Braun, Ničim Izazvanih i drugi.

***

Mogle su u ovaj tekst da stanu i crvene ruže, kupidoni (moderna verzija grčkog Erosa), stihovi Lorda Bajrona i Mike Antića, ali neka bude da i vi (muškarci) o nečemu danas i svaki drugi dan u kojem imate kraj sebe voljenu osobu – razmislite.

S ljubavlju i uz čašu crvenog vina,

Urednik Work and travel Iskustvo sajta

 

*Slike preuzete iz google pretrage, prema zadatim upitima

Drugi saveti

BOOKING I FAZONI

Više puta pominjan, kako u dosadašnjim savetima, tako i na našim društvenim mrežama, servis Booking može da bude vaš savršen saveznik u potrazi za povoljnim smeštajem. U nekoliko jednostavnih koraka, objasnićemo vam kako da i vi ovladate ovim servisom i kako da na vašim budućim putovanjima budete spremni da pronađete ono što vam najviše odgovara. Za primer smo izabrali mesto odakle sve počinje i gde se završava – Njujork

Opširnije