DAN NEZAVISNOSTI – AMERIČKI PRAZNIK VATROMETA, KONCERATA, KARNEVALA, ROŠTILJA

4. jula, 1776. Sjedinjene države su odlučile da im je “pun kofer” Britanaca i njihovog oporezivanja, pa su usvajanjem Deklaracije o nezavisnosti proglasile nezavisnost od Velike Britanije.

Posmatrajući zabeležene događaje iz istorije, oni koji se vezuju za 4. juli su baš zanimljivi:

– Kinezi i Arapi su 1054. primetili supernovu;
– Saladin je 1187. porazio kralja Jerusalima;
– 1456. je započela opsada Beograda od strane Otomanskog carstva;
– 1827. je ukinuto roptstvo u državi Njujork;
– 1862. je Luis Kerol ispričao Alisi Lidel priču koja će postati Alisa u zemlji čuda i tri godine kasnije biti i objavljena…

 

Međutim, 4. juli je posebno zanimljiv zbog nečega drugog – Američkog nacionalnog praznika, Dana nezavisnosti.

4. jula, 1776. Sjedinjene države su odlučile da im je “pun kofer” Britanaca i njihovog oporezivanja, pa su usvajanjem Deklaracije o nezavisnosti proglasile nezavisnost od Velike Britanije.

Trinaest američkih kolonija su već 2. jula odlučile da se odvoje od Velike Britanije, ali su pravno kroz deklaraciju sprovele 4. jula. Tomas Džeferson i Džon Adams su samo neke od znamenitih ličnosti iz tog perioda, a zanimljivo da su kasnije bili i predsednici Sjedinjenih država, kao i da su obojica umrli na ovaj dan!?

 

ŠTA MOŽETE DA OČEKUJETE I KAKO DA NAJBOLJE ISKORISTITE OVAJ PRAZNIK?

Osim dobrih napojnica za vas koji radite na poslovima sa napojnicama – očekuju vas vatrometi, roštiljanje, parade, karnevali, sajmovi, utakmice, piknici, koncerti i drugi javni i privatni događaji.

Ako ste preduzimljivi, sva ova dešavanja mogu da budu odlična prilika za vanrednu zaradu!

Napomena – Federalne institucije poput pošti i sudova – neće raditi!
Prema pisanju američkih medija, početak jula je takođe i period intezivnih putovanja. Za vas koji možda imate na raspolaganju slobodne dane, bilo bi dobro da ipak sačekate sa putovanjima zbog visokih cena.

Predlog svima kako da se provedete ukoliko ne radite – idite predveče na neki lep vidikovac u uživajte u vatrometu i klopi. Onda možete da se javite svojima kod kuće i da im kažete kako nemaju pojma kako Amerikanci umeju da se zabave!

A jedna od mnogo jakih i autentičnih zabava se dešava u Bruklinu – Takmičenje u brzom jedenju viršli!

Pogledajte zabavni video kako bi Amerika izgledala da nikada nije proglasila nezavisnost od Velike Britanije ????
 

 

PS. ŠALJITE NAM FOTKE VATROMETA ILI PLJESKAVICE AKO BUDETE UŽIVALI I U JEDNOM I DRUGOM ????

 

vbr_1

Drugi saveti

BOOKING I FAZONI

Više puta pominjan, kako u dosadašnjim savetima, tako i na našim društvenim mrežama, servis Booking može da bude vaš savršen saveznik u potrazi za povoljnim smeštajem. U nekoliko jednostavnih koraka, objasnićemo vam kako da i vi ovladate ovim servisom i kako da na vašim budućim putovanjima budete spremni da pronađete ono što vam najviše odgovara. Za primer smo izabrali mesto odakle sve počinje i gde se završava – Njujork

Opširnije