GEDŽETI NA KOJE ĆETE SPUCATI PEJČEKOVE

Za koju god akciju da se odlučite, evo nekih predloga na šta možete da potrošite zasluženu zaradu:

Amerika je strašna zemlja za šoping! Nemaju PDV, u nekim američkim državama nema ni poreza na promet (Sales Tax), a kada su veći praznici na pomolu, cene skoro svih proizvoda padaju! U poređenju sa našom zemljom i zemljama regiona, jedini nedostatak kupljenih proizvoda u Americi može da bude u NEVAŽENJU GARANCIJE.

Pazite sad – ako se desi da neki gedžet propustite da kupite, nemojte da očajavate jer zahvaljujući visokoj stopi PDV-a u Mađarskoj, i velikom broju preprodavaca preko sajta Kupujem-prodajem, mnoge stvari možete relativno povoljno da nabavite i ovde. Preprodavci “peglaju” razliku u ceni povratom PDV-a na kupljene proizvode od naših severnih komšija, pa se njima itekako isplati da tamo stalno odlaze.

Za koju god akciju da se odlučite, evo nekih predloga na šta možete da potrošite zasluženu zaradu:

 

MOBILNI TELEFONI I PAMETNI UREĐAJI

iphonered-vs-pixel-vs-galaxy8

Čini se da je ovde izbor vrlo jednostavan – Apple iPhone 7 ili Samsung Galaxy S8. Zašto samo iPhone i Samsung? Zato što kvalitet i prateće usluge (aplikacije) ova dva proizvođača lansiraju njihove modele u sam vrh liste.

Kada je reč o kompaniji Epl, tokom vašeg boravka na Work and travel programu vi ćete zakačiti dva datuma kada Epl organizuje događaje na kojima predstavlja novitete i unapređenja postojećih proizvoda (obično u junu i septembru). Zašto ovo napominjemo? Ako se desi da predstave novi model bilo čega iz svoje ponude i najave datum izlaska istih, budite sigurni da nećete imati mogućnost da dođete do njih bez rezervacije i čekanja u redu.

Sa druge strane, Samsung je oduvek bio dva koraka ispred Epla kada je reč o inovacijama, međutim brzopletost i kompleksnost inovacija koje pokušavaju da uvedu u nove proizvode, dovele su do skandala sa modelom Note 8 zbog čega su aviokompanije po prvi put od nastanka pametnih telefona odlučile da zabrane unošenje ovog modela na svojim letovima.

Za koji god model da se odlučite, imajte na umu da njihova cena može da bude i oko 800 dolara, te da je stvarno besmisleno davati tolike pare ako vam telefon znači jedino zbog “boljih” fotki radi kačenja na Instagram. Danas imate jako dobre aplikacije za obradu fotografija na telefonu i možete čudo da napravite i sa starijim modelima.

Uostalom, na nekoliko sajtova su rađene recenzije i prema njima ispada da ni Ajfon ni Samsung nisu najbolji telefoni za fotografiju – najbolji telefon je Google Pixel, za koji važi da ima i najbolju kameru na tržištu pametnih telefona.

 

TABLETI

Ako vas zanimaju tableti, tu i dalje primat drži iPad Pro, ali drži i cenu. Njemu najbliži po karakteristikama i izgledu parira Microsoftov Surface Pro 4, međutim, ni njemu cena nije mala.

 

SPECIJAL

samsung-gear-3-vs-iwatch-s2

Ako vas zanimaju pametni satovi, Apple Watch druge generacije sada već može normalno da se kupi u svim Eplovim radnjama (ali i preko kupujem-prodajem he he ???? ), a Samsung već neko vreme najavljuje model Gear 3 koji na fotografijama koje kruže internetom brutalno izgleda! Cene se kreću od 350 dolara pa na više.

 

PROFESIONALNI FOTOAPARATI

canon-vs-nikon-dslr

Jedine dve zemlje u kojima je bolje kupiti dobre fotoaparate i objektive su zemlje u kojima se oni i proizvode: Tajland i Indonezija. Bolje u smislu što možete da prođete povoljno i da povratom poreza još i uštedite. Ali, tamo je ipak bolje da lepo otpujutete kada zaradite kintu na programu – i sa već kupljenom profi opremom ????

Ako ste početnici u ovoj priči, olakšaćemo vam izbor prvo na dva tipa proizvoda, a onda na dva do četiri proizvođača.

Prvo, treba da razlikujete DSLR i Mirorrless kamere.

 

DSLR

Kod DSLR kamera morate da znate da se i one razlikuju u zavisnosti od veličine čipa koji imaju u sebi i tu postoje full frame i crop kamere. Profesionalci koriste najčešće full frame, i oni su značajno skuplji od crop aparata. Na oba tipa se kače objektivi, a u prodaji možete da pronađete ili samo tela aparata bez objektiva, gde objektive kupujete posebno, ili takozvani kit, gde se vrlo često ubaci pristojan objektiv koji vam na duže staze neće raditi posao ako budete želeli da se ozbiljnije bavite ovim poslom.

Kod fotografa sa dužim stažom u studijskom radu, radu sa različitom opremom i objektivima i post-obradi fotogafije, možete da se raspitate i čućete usaglašen stav – čak i od “matoraca” od aparata možete napraviti prinčeve sa dobrim objektivima. Tako da ne morate sebe da uvaljujete u veliki trošak za telo aparata, već slobodno potražite i neki stariji model, ali povedite računa da objektiv bude dobar.

Mana DSLR kamera: glomazni su, nepraktični na čestim putovanjima i u zavisnosti od vrste objektiva – teški.
Modeli za preporuku: Nikon D novijih serija, Canon EOS 5.

 

MIRRORLESS

nikon-sony-fujifilm

Mirrorless vam pružaju praktično sve isto što i DSLR aparati, ali imaju ograničene mogućnosti za noćne fotografije ili u uslovima loše svetlosti bez dodatne opreme. Brojni modeli koji danas postoje na tržištu, flertuju sa prošlošću i svojim kupcima nude kućišta koja izgledaju lepo, retro i prave vrhunske fotke. Kod njih takođe mogu da se menjaju objektivi, mada jedan dobar objektiv ima da vam radi odličan posao.

Mana: drže prilično visoke cene.
Modeli za preporuku: Sony a6300, Nikon 1 J5, Fujifilm X-T2

 

AKCIONE KAMERE I DRONOVI

gopro-karma-dji-mavik-pro

GoPro Hero 5 Black može deo vaše avanture da prikaže i podigne na mnogo viši nivo. Zli jezici bi dodali “…više nego što zaista jeste”, ali šta vas bole brige. Ako ste u fazonu da date oko 500 dolara, zašto da ne!? GoPro gotovo da nema konkurenta, a jedini detalj koji smara u vezi sa njim je selfi-stik štap. U svojoj ponudi takođe ima nešto uprošćenije verzije iz Hero 5 porodice, koje su za po 150 dolara jeftinije, a ni prethodni modeli nisu za bacanje.

Kada je reč o dronovima, tu već ima konkurenata. GoPro je 2016. godine predstavio dron pod imenom Karma, a na internet forumima može da se pročita da je DJI Mavic Pro mnogo bolji. Kao razlozi se navode preciznije navođenje, mod za izbegavanje prepreka, manja težina, lepše boje na kameri i dr. Naravno, pre nego što se konačno odlučite da kupite nešto ovakvo, OBAVEZNO ISTRAŽITE I PROVERITE SAMI!

NAPOMENA: nakon incidenta na utakmici Srbija – Albanija, odnekud se pojavila uredba koja zabranjuje unošenje dronova u zemlju bez odgovarajućih dozvola. A da biste upravljali njima, morate da imate dozvolu od Direktorata civilnog vazduhoplovstva! Niste znali ovaj podatak, jel da? ????

 

LAPTOPOVI

surface-vs-macbook

Kupovina dobrog laptopa još ispada i najbolja investicija u Americi. Osim ako ne pripada porodici Mekbukova ili novog Majkrosoftovog čeda – Surface Laptopa. Oni zaista jesu lepi, ali kako god okrenete, ne gine vam preko 1200 dolara za dobru konfiguraciju.

Najbolji popusti padaju pred svaki veći praznik koji budete zakačili tokom boravka – Memorial Day, 4th of July, Labor Day. U lancima za prodaju tehnike, poput Best Buy-a, svake nedelje imate novi proizvod na popustu, pa je nekada prava lutrija šta će vas sačekati sledeće nedelje.

Od više studenata smo čuli priču u koju i dalje nismo sigurni da li da verujemo. Naime, kako su poručivali laptopove preko interneta, ako posle nekog vremena laptop ne bi stigao, oni bi pisali da reklamiraju i proizvođač ili distributer bi poslao novi laptop. Naravno, onaj prvi u međuvremenu stigne. Ali stigne i drugi. Amerikanci se generalno bune na razne stvari, ali još nismo čuli da su radili ovakve stvari.

 

KONZOLE ZA IGRANJE

xbox-one-vs-ps4-pro

Ovde je priča prilično jasna. Ili ste fan Plejstejšna ili volite Iksboks. Ako vam nešto znači ovaj podatak, do kraja oktobra 2016. godine, broj prodatih PS4 konzola je prešao 50 miliona naspram 24 miliona prodatih Xbox One konzola.

I ovde postoji fora sa dostavom preko interneta, ali smo čuli priču samo za igrice. Ukoliko neka od igrica kasni iz bilo kog razloga, vi se požalite Amazonu, i oni pošalju novu, a u međuvremenu stigne i prvobitno naručena.

 

POGLEDAJTE KOJE TO AMERIČKE DRŽAVE NEMAJU POREZ NA PROMET: AMERIČKE DRŽAVE BEZ POREZA NA PROMET

 

 

vbr_1

 


AKO I VI IMATE NEKI PREDLOG ZA TROŠENJE ZASLUŽENO ZARAĐENIH PARA, PIŠITE NAM U KOMENTARIMA ILI NA FEJSU ????

Drugi saveti

BOOKING I FAZONI

Više puta pominjan, kako u dosadašnjim savetima, tako i na našim društvenim mrežama, servis Booking može da bude vaš savršen saveznik u potrazi za povoljnim smeštajem. U nekoliko jednostavnih koraka, objasnićemo vam kako da i vi ovladate ovim servisom i kako da na vašim budućim putovanjima budete spremni da pronađete ono što vam najviše odgovara. Za primer smo izabrali mesto odakle sve počinje i gde se završava – Njujork

Opširnije