GUBITAK PASOŠA U AMERICI

Jedna od najgorih stvari koja može da vam se desi na W&T programu je da izgubite pasoš. Na vašu sreću, a moju nesreću, meni se upravo to desilo i želim sa čujete moje iskustvo. Iskustvo iz prve ruke!

Jedna od najgorih stvari koja može da vam se desi na W&T programu je da izgubite pasoš. Na vašu sreću, a moju nesreću, meni se upravo to desilo i želim sa čujete moje iskustvo. Iskustvo iz prve ruke!

Pasoš je vaša lična karta u inostranstvu. Bez njega vi ne možete prelaziti granice, leteti avionom iz jedne zemlje u drugu, putovati.

Kada shvatite da vašeg pasoša nema – ne paničite! Naoružajte se strpljenjem i uradite ovo što sam ja uradio.

Koraci su sledeći:

1. Odlazak u najbližu policijsku stanicu i prijava nestalog pasoša. Morate sačekati nekoliko dana i onda podignite taj izveštaj, koji će vam biti potreban u koraku 2.

2. Odlazak u neki od Srpskih konzulata sa izveštajem iz koraka 1.

Adresa u Njujorku:
Consulate General of the Republic of Serbia
62 West 45th Street, 7 Floor
New York, NY 10036
Tel: (212) 596 4241

Adresa u Vašingtonu:
Embassy of the Republic of Serbia
2134 Kalorama Rd., NW
Washington, DC 20008
Tel: (202) 332 0333 lokali: 103, 104

Adresa u Čikagu:
Consulate General of the Republic of Serbia
201 East Ohio Street, Suite 200
Chicago, IL 60611
Tel: (312) 670 6707

Kozularno odeljenje ne radi za vreme američkih praznika, pa na to obratite pažnju. Onaj period koji je vama bitan je poslednji ponedeljak u maju, 4. juli, prvi ponedeljak u semptembru, drugi ponedeljak u oktobru i 11. novemar. Tim danima ne radi.

Naš konzulat mora da proveri vaš identitet u Srbiji. Taj proces može da potraje. U mom slučaju je trajalo 2 dana. U konzulatu će te popuniti zahtev za izdavanje putnog lista i priloziti dve slike dimenzija kao za pasoš.

Konzulat će nakon provere identiteta izdati putni list koji važi samo za povratak kući. Izdavanje putnog lista će vas koštati oko 60$.

Savet – kako biste ubrzali proces izdavanja putnog lista, ponesite:

– ličnu kartu
– fotokopiju izvoda iz matične knjige rođenih (još bolje original – ide brže)
– fotokopiju prednje strane pasoša (koju su vam još u agencijama rekli da uradite pred put).

Da zaključimo – i ovakve stvari se dešavaju. Najbitnije je da povedete računa o vrednim stvarima, a ako se baš desi gubitak pasoša, nemojte da brinete. Jeste dodatni psihički napor, i nepotrebni trošak, ali rešenje postoji.


DA LI STE IMALI SLIČNO ISKUSTVO? PIŠITE NAM.

Drugi saveti

BOOKING I FAZONI

Više puta pominjan, kako u dosadašnjim savetima, tako i na našim društvenim mrežama, servis Booking može da bude vaš savršen saveznik u potrazi za povoljnim smeštajem. U nekoliko jednostavnih koraka, objasnićemo vam kako da i vi ovladate ovim servisom i kako da na vašim budućim putovanjima budete spremni da pronađete ono što vam najviše odgovara. Za primer smo izabrali mesto odakle sve počinje i gde se završava – Njujork

Opširnije