KAKAV JE ANCHORAGE, AK drugi deo

<<< NASTAVAK SA PRETHODNE STRANE

NASTAVAK SA PRETHODNE STRANE

 

“Najveći grad Aljaske (ne i glavni) veličine Novog Sada koji živi samo leti. Turisti ga uglavnom koriste kao bazu za obilazak prirodnih lepota Aljaske u njegovoj blizini. Retko ko dolazi samo zbog Enkoridža. Na makroplanu lokacija je loša s obzirom da je grad bliži severnom polu nego Americi ali je na mikroplanu odlična. Na najboljem je mestu u Aljasci, ušuškan u zalivu (fjord) koji duboko zalazi u kopno i relativno blizu svim atraktivnim lokacijama. Klima je iznenađujuće blaga zbog pozitivnog uticaja tople morske struje pa neće biti problema sa aklimatizacijom. Snega nema i temperatura leti je 25 stepeni. Na dan mog povratka (6.10.) je bilo hladnije u Beogradu nego u Enkoridžu. Što se tiče posla, lokacija ima u izobilju. Međutim, ove godine je nastao problem. Prethodnih godina za Enkoridž je važila priča “Zgrnuo sam brdo love pa kupio 2 kazina u Vegasu i jedno karipsko ostrvo”. Čim se pomene brdo love ubrzo se pojavi i brdo srba. Novinari kažu da nas je ove godine bilo oko 500 (fb grupa Anchorage 2016 ima preko 600 članova). E sad, to brdo srba je od brda mogućih lokacija za drugi posao napravilo tek brežuljak. Ali i pored toga, retki su bili oni koji nisu imali drugi posao. Ima stvarno mnogo lokala i drugi posao nisu našli samo oni koji se nisu istinski potrudili. Ali ipak je utisak da je brdo srba značajno smanjilo broj onih koji mogu da kupe ostrvo. Plate su dobre. Minimalac u Aljasci je 9.75$ tako da, ako ti je samo novac cilj, teško da možeš da doživiš debakl. Ljudi kažu da je ova sezona bila vrlo loša zbog brojnih faktora, međutim to je relativno. Meni recimo nije bila loša. U suštini sve je na tebi, doduše ima i sreća malog udela. Generalno, ocena za lokaciju je pozitivna. Jes’ da je daleko ali ima svašta da se vidi, iskusi, doživi. Npr. bio sam dva puta oči u oči sa ogromnim losom, zatim video sam Auroru Borealis (polarnu svetslost) i osećaj je ne-o-pi-siv, posetio lednike, planine…”

–  Danilo. Car! Iskustvo vredno čitanja! Više na: The Lakefront Hotel

 

“Anhcorage, najveci grad Aljaske. Tokom maja,juna i jula temperatura je prijatnih 25tak stepeni i 24 sata dnevno je suncano tj nema noci i tame. August i septembar su uglavnom kisoviti, sa mogucim snijegom tokom septembra. Lokalci su ljubazni, opusteni i komunikativni.Centar grada je mali, sa par ekskluzivnih restorana, nekoliko barova i jednom diskotekom. Sve imaju zabranu ulaska ispod 21 god, i po meni ne vrijedi nesto posebno se interesovati za nocni zivot, posto i nije nesto popularan. Mogucnost pronalaska drugog posla je velika, samo je takodje konkurencija u centru velika, jer uglavnom Bugari dodju ranije pa pokupe bolje pozicije. Preporucujem da trazite poslove u midtown i south Anchorage. Otprilike svako cilja na neke pozicije konobara gdje se uzima veliki baksis. Po meni je to pogresno, jer nema toliko otvorenih mjesta, konkurencija je velika, sati slabi i logicnije je raditi u najblizem Walmartu full time, nego cekati da li ce vas restoran pozvati, i ako pozove pitanje je koliko sati cete uopste dobiti. Grad je idealan za one koji zele ukombinovati dosta fizicke aktivnosti, biciklo, trcanje, planinarenje i sl…”

– Harun. Takođe lepo napisano iskustvo, posebno sa poslodavcem Home Depot. Pročitajte.

 

SVA ISKUSTVA IZ ENKORIDŽA MOŽETE PROČITATI NA STRANICI LOKACIJE/ANCHORAGE, AK

 

 

vbr_1

 

Drugi saveti

BOOKING I FAZONI

Više puta pominjan, kako u dosadašnjim savetima, tako i na našim društvenim mrežama, servis Booking može da bude vaš savršen saveznik u potrazi za povoljnim smeštajem. U nekoliko jednostavnih koraka, objasnićemo vam kako da i vi ovladate ovim servisom i kako da na vašim budućim putovanjima budete spremni da pronađete ono što vam najviše odgovara. Za primer smo izabrali mesto odakle sve počinje i gde se završava – Njujork

Opširnije