KAKO DA POLOŽITE VOŽNJU U AMERICI

Polaganje vožnje u Americi je jedna od popularnijih tema među studentima iz našeg regiona.

Polaganje vožnje u Americi je jedna od popularnijih tema među studentima iz našeg regiona. Odmah iza teme kako ostati u Americi posle programa. Popularnosti ove teme pre svega doprinosi dokument koji dobijate nakon uspešno završenog polaganja – vozačka dozvola koja važi oko 5 godina i koja služi kao ID.

Mnoge američke države su poslednjih godina menjale uslove i sistem polaganja, sve sa ciljem da otežaju potencijalnim imigrantima mogućnost da ostanu u zemlji nakon što im istekne legalan boravak. Opšte je poznato da onog trenutka kada dođete u vlasništvo ovog dokumenta, narednih 5 godina ste praktično mirni i niko neće dovesti u pitanje vaš boravak u Americi.

Američke države u kojima sigurno možete da polažete za vozačku sa J1 vizom su: Masačusets, Florida, Vašington, Aljaska. Ako znate za još neku, dopišite dole u komentarima.

 

ŠTA JE POTREBNO DA OBEZBEDITE PRE ULASKA U OVAJ PROCES

  • Morate da imate pasoš, sa važećom J1 vizom
  • Dokaz da stanujete na navedenoj adresi (ček, pismo iz banke, ssn, bilo kakav račun – telefon, struja)
  • SSN

U vezi sa ovim, morate da računate da će vam prvi ček doći tek posle tri nedelje od dolaska, odnosno početka rada, a SSN ili pismo od banke minimum nedelju dana od apliciranja.

 

OK, SVE OVO IMAM, ŠTA DALJE

Vaša sledeća adresa je prvi najbliži DMV ili Department of Motor Vehicles. Svaka država ima svoja odeljenja, tako da kada pretražujete preko interneta obavezno upišite i ime države.

Svaki DMV je priča za sebe. Nekada službenici proizvoljno tumače ko može, a ko ne da izađe na polaganje. Ako vas kojim slučajem odbiju, čak i ako zahtevate da pozovu nadređenog da protumači vaš zahtev, ne gubite vreme već potražite drugu kancelariju DMV-a.

Pre polaganja bi bilo dobro da nešto naučite, pa kad ste već u DMV-u, zatražite da vam daju priručnik za polaganje. Potražite i na internetu da li postoje testovi sa primerima, ili aplikacija. Jedan primer: Massachusetts Driver Test – RMV Written Exam Prep.

 

POLAGANJE TESTOVA

Pre izlaska na vožnju, morate da položite pismeni deo. Test se radi na kompjuterima, a ako padnete, taj dan imate pravo još tri puta da polažete. Ili, dokle god imate para. Jedno polaganje je 30 dolara.

Postoji mogućnost da polažete i na drugom jeziku, ne samo na engleskom. Studenti iz Mađarske su pričali da su mogli da polažu na mađarskom. Nije poznato da li ima testova na srpskom ili na srodnim jezicima iz regiona.

 

ŠTA MORATE DA ZNATE U VEZI TESTOVA

Svaka država ima svoj set zakona i propisa u saobraćaju, što su obično neke specifičnosti u vezi sa konkretnom državom. Zato je bitno da dođete do priručnika koji je rađen konkrento za državu u kojoj polažete. Primer – ograničenje brzine.

Drugi primeri mogu da budu u vezi sa vezivanjem pojasa, upotrebom mobilnog telefona tokom vožnje, dozvoljenog procenta alkohola kod vozača i td.

 

POLAGANJE VOŽNJE

Kada položite testove, dobićete ispravu sa kojom možete da “vežbate” vožnju u pratnji još jedne osobe, naredna dva meseca. U ta dva meseca vi treba da uklopite i polaganje vožnje. Šta treba da znate u ovom koraku? 

U vreme kada budete došli u Ameriku – očekujte gužvu za polaganje!

Dva najveća problema su:

  • pronalazak slobodnog termina i lokacije
  • pronalazak auta i pratioca sa važećom vozačkom dozvolom izdatom u toj državi.

Prvi problem može da bude prilično nezgodan ako ste ograničeni vremenom. Lokacija za polaganje sa terminom koji vama odgovara, prema iskustvima naših studenata, umela je da bude i po 25 milja udaljena od mesta gde su stanovali.

Drugi problem je lako rešiv ako ostvarite dobre odnose, tj. steknete poverenje kod vaših komšija ili ljudi koji dolaze na vaš posao (stalni gosti restorana, bazena i sl.).

Ono na šta treba da obratite posebnu pažnju je auto na kome ćete da polažete – ako se ne promene uslovi u međuvremenu, auto mora da ima ručnu kočnicu na povlačenje! U sezoni 2015, neki od naših studenata su bili vraćeni sa polaganja, zato što automobili nisu imali ručne kočnice, iako su bili novi.

Interesantan način pripreme za vožnju može da vam bude youtube! Bez zezanja. Ima nekoliko dobrih videa, pa pred polaganje, odvojite malo vremena da vidite neke fore kako da uz manje stresa prođete kroz taj proces. Obavezno pogledajte “Top reasons for failing the Drive Test”, “Things You Should Never Do In Your Driving Test” ili “How to Pass Your Drivers Test – The Secrets!”.

Kada budete uspešno završili polaganje vožnje, vaša vozačka dozvola će vam doći na adresu. A nama, nadamo se, zahvalnost što smo vam pomogli ????

Da li ste imali već iskustva sa polaganjem?
Napišite u komentarima

Drugi saveti

BOOKING I FAZONI

Više puta pominjan, kako u dosadašnjim savetima, tako i na našim društvenim mrežama, servis Booking može da bude vaš savršen saveznik u potrazi za povoljnim smeštajem. U nekoliko jednostavnih koraka, objasnićemo vam kako da i vi ovladate ovim servisom i kako da na vašim budućim putovanjima budete spremni da pronađete ono što vam najviše odgovara. Za primer smo izabrali mesto odakle sve počinje i gde se završava – Njujork

Opširnije