KAKO DA PREŽIVITE MESEC SA SAMO 100 DOLARA

Kada putujete u SAD po prvi put, pa čak i kada se vraćate bilo poslom, bilo turistički, teško je odoleti novim i neobičnim stvarima. Isto to važi i za iskustva – poseta nekom muzeju, vidikovcu, nacionalnom parku, neke ekstremne aktivnosti – sve košta!

Kada putujete u SAD po prvi put, pa čak i kada se vraćate bilo poslom, bilo turistički, teško je odoleti novim i neobičnim stvarima. Isto to važi i za iskustva – poseta nekom muzeju, vidikovcu, nacionalnom parku, neke ekstremne aktivnosti – sve košta! Ako ne vodite računa, svakim provlačenjem kartice bićete dalje od cilja da kući vratite neki veći iznos koji ste zamislili.

Hajmo onda da zajedničkim snagama napravimo jedan vodič koji ćete moći da koristite bukvalno svaki put kada izađete iz kuće. Pišite nam u komentarima vaše Tips and Tricks, pa da vidimo da li možemo da uhakujemo sistem trošenja para tokom boravka u Americi ????

U MARKETIMA

 1. Izvadite kartice marketa i kupujte artikle na sniženjima (obično označene drugom bojom)
 2. Često najpovoljniji artikli budu najmanje uočljivi – proverite najniže police/rafove. Predlog dao Miloš
 3. Idite u markete koji imaju self-checkout! Mogućnosti snalaženja su neograničene!
 4. Jedan primer je organsko voće, koje možete označiti kao obično prilikom ček-auta. Ako vam traži skeniranje bar koda ili nalepnice, zamenite ih na voću pre dolaska na ček-aut.
 5. Pretpostavka je da ovo može da se radi i za druge namirnice, ali ne preterujte.
 6. Dođite vikendom preko dana ako imate tu mogućnost – tada obično budu promocije, pa možete i da se najedete.
 7. Kupujte namirnice kao što je pirinač – jeftin je, lako se sprema, kvalitetna je namirnica, može duže da stoji bez da se pokvari.
 8. Testenine i sosevi su super jeftini, a ukusni. Sosevi često budu na promociji “kupi 2, treći gratis” i sl.
 9. Arizona Ice Tea – u Targetu budu i za 50 centi. Koliko ovo ima veze sa čajem, govori podatak da ih je Mens Health svrstao u najgore piće koje se sa ovakvim imenom reklamira. Ukus je lep, ali ne preterujte zbog šećera.
 10. Ako vam je Walmart u blizini, good for you ????
 11. Ovo nije ušteda ali je dobar hack – možete da kupite televizor, konzolu za igranje, bicikle i dr – čuvajte ih u dobrom stanju i pre nego što prođe tri meseca, vratite ih nazad u Walmart i dobićete pare nazad!
 12. U Walmart-u postoji super jeftin paket smrznutog lososa – kažu da je dobar.
 13. Ovde takođe možete da nađete jeftine filtere za vodu i potrajaće vam sigurno min. 3 meseca! Neke filtere možete da kačite na česmu, dok druge imate unutar bokala. Hvala Ana ????
 14. Market Basket je super jeftin i ima proizvoda sa naših prostora. Oni nisu jeftini.
 15. Banane ???? Jeftine, brzo zasite, daju energiju.
 16. Mango – mnogo jeftiniji nego kod nas, obično imaju dve vrste (zeleno-crveni i žuti), na akciji bude ispod dolar! Hvala T ????
 17. Dollar Tree – sve za dolar. Osim, što ima i stvari koje koštaju malo više. Hvala Dušane
 18. PriceRite – takođe jedan od jefitnijih marketa. Ovde se često nalaze artikli kojima je rok trajanja pred istekom. Cene i upola niže od standardnih.
 19. Aldi – Dosta jeftinih proizvoda (obratite pažnju na veliko pakovanje ribe talapia); dobro je znati da vam treba quarter dollar za kolica i da ponesete svoju kesu, jer se njihove papirne i plastične plaćaju – preporuka stigla od Danila ???? Ovo su lokacije – Aldi locations nationwide
 20. Viršle – Najjeftinija, ujedno možda i najmanje kvalitetna klopa. Nećete ostati gladni, ali nemojte da preterujete i da sezonu provedete živeći samo od toga. Skuvajte ponekad i jaje.

FAST FUD

 1. Dobro poznati Mek Meni za jedan dolar – kvalitet je upitan, ali nećete biti gladni.
 2. Kikiriki u Five Guys je za dž. Hvala Petru za ovu informaciju ????
 3. Free refill – svako ko je bio u Americi, zna za ovu foru. Počastite se koliko možete da popijete, ali ne preterujte i ne nosite flaše od litar i po da točite sokove.
 4. Na nekim pumpama ima svežih sendviča, a za dolar više možete da dobijete COMBO sa nekim sokom.
 5. Pokupite kupone iz biblioteka ili iz nečije pošte za Burger King, Pizza Hut i sl.
 6. Pizza Hut često ima dobre ponude i pica je stvarno ukusna u poređenju sa onim pokušajem koji je bio otvoren u Beogradu pre koju godinu.
 7. Dunkin Donuts – dođite pred kraj radnog vremena, i sve preostale krofne će biti vaše! ???? Iskustvo by Miloš
 8. Onlajn kuponi generalno – potražite ili pešaka ili preko sajtova poput BeFrugal. Frugal = štedljiv.
 9. U tržnim centrima u fud kortovima imate kinesku/azijsku klopu – što ih je više, veće su šanse da će pokušati da vas privuku da baš kod njih klopate! Sasvim dovoljno da se najedete ????
 10. Kineska klopa je inače super – nije baš najjeftiniji izbor, ali količinski taman da ako je uzmete za večeru, sigurno će vam ostati malo preko, pa ostavite u frižideru i imate doručak ????
 11. 7/11 ili Seven/Eleven. Jeftina, a dobra pica. Hvala T.
 12. Eat24 – Aplikacija koja funkcioniše nalik domaćem Donesi.com. Inače pripada Yelp-u, o kojem smo više puta pisali u našim Savetima. Hvala Ani na predlogu
 13. Yelp – generalno dobra aplikacija gde možete da saznate gde ima dobrih restorana i kafića. Kao i drugih servisa/biznisa. Nekada imaju kupone, pa dobro pogledajte pre nego što se uputite na neku lokaciju.

U ŠOPINGU

 1. Kupujte u Outlet-ima. Ako su patike u pitanju, potražite da li vaš broj postoji u Clearance sekciji. Cene obično budu i preko 50% jeftinije od regularnih.
 2. Za devojke – brendirane tašne poput Michael Kors su super jeftinije od bilo kog mesta u Evropi ili bilo kog fejka u Turskoj.
 3. Kupujte na sniženjima, ali pratite cene pre toga.
 4. Kupujte onlajn.
 5. Pre ček-auta prilikom onlajn kupovine, ako postoji opcija unosa kodova za popust (coupons), potražite na internetu da li postoje negde kuponi. Ovo radi provereno.
 6. Ako vidite neku marku tipa Navigare, Reebock i sl. probajte veličinu, a onda potražite isti brend u radnjama Marshalls i TJ Maxx.
 7. Marshalls i TJ Maxx često svake nedelje imaju drugi set stvari. Proveravajte s vremena na vreme.
 8. Ross – i ranije su nam pisali da je možda i bolji nego prethodna dva. Tea je dodala glas više tome. Hvala Tea ????
 9. Za devojke – ako niste sigurne u veličinu veša ili drugih stvari iz asortimana Victoria Secret, svejedno naručite, probajte i ako vam ne odgovara, odnesite u prvu VS radnju, vratite stvari nazad i vratiće vam novac.
 10. VS često ima razne promocije, pa nije loše pretplatiti se na njihovu mejling listu.
 11. Payless Shoes – jeftina obuća, među brendovima i Champion. Stefan, iz grupe na fejsu. Tea je dodala da i ovde rade kuponi i popusti ako pratite preko subscribe liste.
 12. Ebates – još jedan predlog za kupone i onlajn kupovinu uz mogućnost Cash back, i poklon $10 pri registraciji. Hvala Maji za predlog.

PUTOVANJA

 1. Couchsurfing – besplatan smeštaj. Potrebno je da se malo potrudite da sredite proifl, pronađete hosta koji vam se dopada ili vam odgovara, dovoljno ranije najavite da dolazite i ne bi trebalo da bude problema.
 2. Ako CS zakaže, Airbnb je uvek odličan izbor. Odmah se registrujte: Register on Airbnb
 3. Neke destinacije petkom i subotom imaju više cene za noćenje! Las Vegas npr. Obratite pažnju na to.
 4. Uber. Sigurno ste čuli do sada za ovaj servis. Instalirajte na vaše telefone, pratite kupone na internetu, izbegavajte Rush hour i izaćiće vas jeftinije od taksija. U nekim gradovima preko Ubera možete da idete na aerodrom, ali ne možete da zovete sa aerodroma. Osim nemate kontakt osobe koja vozi Uber.
 5. Lift – ista priča. Prvih nedelju dana, cene i do 20% jeftinije od standardne tarife. Kombinujte sa Uberom.
 6. Autobuski prevoz – Lusky star, Petar Pan, Megabus. Planirajte na vreme i proćićete super povoljno. Nekada može da vam naleti karta za $1 između NY i Bostona recimo. Hvala Milice
 7. Kada dobijete neku sliku o potencijalnim troškovima autobuskim prevozom, idite na pretragu i ukucajte “Cheap between X and Y cities”
 8. Wanderu – daje uporedni prikaz autobuskog prevoza između gradova. Jedan od prvih rezultata koji je izašao zahvaljujući upitu iz prethodne tačke ????
 9. Voz nije loša opcija, proverite Amtrak. Takođe, pretražite “how to travel within US with Amtrak”. Ima kul priča gde su ljudi obišli Ameriku sa vrstom karte koja podseća na Evropski Interrail.
 10. TURO – Rentiranje automobila od lokalaca. Morate da imate više od 25 godina, ili dve godine vozačkog iskustva. Jeftinije od rent-a-cara skoro duplo!
 11. Rent a car – relativno dobar hak je da rezervišete najjeftiniji auto onlajn u nekoj rent a kar agenciji koja nema mnogo automobila na raspologanju, zato što će morati da vam daju nešto najbliže što imaju – ili ono što imaju. Na primeru Enterprajza – dobili smo Jeep Čiroki, a rezervisali smo nekog malog Hjundaija.

OSTALO

 1. Idite na sajt Groupon i izaberite grad u kojem budete živeli. Često ima solidnih ponuda, mnogo jeftinijih nego da kupujete na licu mesta.
 2. Voda je skoro svuda dobra za piće. Ne trošite pare na flaširanu vodu.
 3. Učlanite se u biblioteku. Na sajtu proverite za koje aktivnosti možete da prođete za dž. Često imaju ponude za muzeje. Morate da rezervišete unapred.
 4. U nekim muzejima (najviše u NY) ne morate da plaćate pun iznos ulaznice, već koliko im date. Nekim danima u nedelji, muzeji budu otvoreni predveče za dž. Hvala Ani još jednom za podsećanje ????
 5. Ako živite u apartmanu unutar nekog naselja, pitajte komšije da pozajmite WiFi na kratko. Tj., šifru.
 6. Za neke vidikovce je moguće kupiti jeftinije karte onlajn + nećete čekati u redu.
 7. Posluživanje Toalet papirom, deterdžentima, sapunima i sl. iz zajedničkih prostorija nekog naselja, ako radite unutar istih.
 8. Iste uštede važe ako radite u hotelu, ili vam cimeri rade u hotelu. Marina, iz grupe na fejsu.
 9. Takođe, gosti često umeju da ostave za sobom u frižiderima neotpakovanu hranu i kartone piva ???? Marina
 10. TIpSee aplikacija (tip tracker) gdje možeš da zabilježiš koliko si bakšiša dobio svaki dan. Voljela bih da sam za to znala prošle godine. – Odličan predlog od koji nam je stigao od T ????

Drugi saveti

BOOKING I FAZONI

Više puta pominjan, kako u dosadašnjim savetima, tako i na našim društvenim mrežama, servis Booking može da bude vaš savršen saveznik u potrazi za povoljnim smeštajem. U nekoliko jednostavnih koraka, objasnićemo vam kako da i vi ovladate ovim servisom i kako da na vašim budućim putovanjima budete spremni da pronađete ono što vam najviše odgovara. Za primer smo izabrali mesto odakle sve počinje i gde se završava – Njujork

Opširnije