KAKO DA SE INFORMIŠETE O PROGRAMU

Ako vas mrzi da čitate, pređite slobodno na brojeve dole ???? Ali, kako mi nikada naše tekstove ne pišemo bezveze, ipak vas najljubaznije molimo da bacite pogled i na pasuse pre brojeva. Hajde da neke stvari naučimo zajedno, a KOMENTARE držimo UVEK otvorene za slaganja ili neslaganja ????

Ako vas mrzi da čitate, pređite slobodno na brojeve dole ???? Ali, kako mi nikada naše tekstove ne pišemo bezveze, ipak vas najljubaznije molimo da bacite pogled i na pasuse pre brojeva. Hajde da neke stvari naučimo zajedno, a KOMENTARE držimo UVEK otvorene za slaganja ili neslaganja ????

Pre više godina kada smo postepeno formirali sekcije na sajtu, u jednoj od njih smo pisali kako je savet najbolje iskustvo, ali da nekada to iskustvo dođe prekasno. Upravo iz tog razloga, postavivši je kao jednu od misija našeg sajta, naporno smo radili kako bi omogućili svim zainteresovanim studentima da do informacija o programu dođu lako i jednostavno, ali i da prepoznaju objektivnost i nepristrasnost u njima.

Mnogo toga se promenilo od 2011. kada je sajt nastao. Sve do te godine, jedini izvori informisanja su bili i dalje prisutan Work and travel forum, kao i nevešto vođeni sajtovi samih agencija (ima nekih pomaka) na kojima ste mogli da saznate osnovne stvari o programu i ostalim uslugama koje agencije pružaju. Bilo je nekih pokušaja, verovatno od strane samih studenata, da program učine popularnim kroz lepo napravljene sajtove, ali je nedostajao sadržaj i verujemo posvećenost koju nalažost malo ko može sebi da dozvoli, a da nema direktne koristi od programa. Ti sajtovi nisu potrajali duže od godinu dana.

Od 2011. godine se sa pojavom sajta Work and travel iskustvo mnoge stvari menjaju. Iako je prva godina prošla stidljivo i u znaku opipavanja reakcija studenata, prve povratne informacije koje su osnivači sajta dobili dok su bili na programu su bile pozitivne i potvrda da treba da nastavimo dalje sa razvojem sajta.

Zahvaljujući iskustvima studenata, konceptu na kojem je sajt baziran, uspeli smo da izgradimo imidž nezaobilanoznog faktora u donošenju odluke da li i kako otići na program

Agencije su prepoznale da kritike studenata u vezi poslodavaca, poslova, lokacija i naravno samih agencija, utiču na odluke onih koji tek treba da idu na program, ali i na one koji su bili ali se preispituju da li su prvobitno doneli pravu odluku. Primetno je, posebno tokom 2015. i 2016. godine da su agencije značajno promenile svoj nastup, maksimalno prilagodivši ponašanje trendovima koje dolazeće generacije masovno eksploatišu – društvene mreže, detaljni i zanimljivi sajtovi, sadržaj kreiran od samih polaznika programa. I to je odlična vest!

Loša vest je što istovremeno sa stvaranjem kvalitetnog sadržaja, količina neupotrebljivih informacija gotovo eksponencijalno raste, dodatno podržanih od strane studenata koji ne žele da prethodno istraže sami, već postavljanjem pitanja na koja postoje odgovori, doprinose nastajanju deponije iz koje se teško pronalazi izlaz. Da se bolje izrazimo – kvalitetne informacije teže pronalaze put do studenata, i obratno.

Ako nas pitate, a pitate nas (ove godine smo više radili kao customer support nego na samom sajtu ???? ), u cilju informisanja o programu treba da se vodite sledećim redosledom:

  1. Stranica Američke Ambasade – da ne bi linkovali svaku Ambasadu iz regiona ponaosob, pozivamo vas da upitom u pretraživačima “Summer Work and travel program American Embassy”, otvorite prvu adresu koja vodi prema sajtu vaše Američke Ambasade. To je prvi i osnovni korak samo iz jednog razloga – na toj stranici treba da se nalazi spisak lokalnih agencija koje imaju dozvolu da se bave ovim programom. Jedan primer je dat u navedenom linku.
  2. Work and travel iskustvo sajt – na našem sajtu možete da se informišete kakva su iskustva studenata sa agencijama, poslodavcima, lokacijama u SAD, kao i koje su poslove radili. Ukoliko vam se neko iskustvo posebno dopadne, dodatno možete potražiti opise poslova među sadržajima na sajtu i eventualno utvrditi da li se pronalazite u tome ili ne. Saveti su tu da se informišete o svemu što vam može biti od koristi pre, tokom i nakon povratka sa programa.
  3. Grupe na društvenim mrežama – postoje ih nekoliko, aktivne su i trenutno najdinamičniji medij na kome se plasiraju i razmenjuju informacije. Na primer, u Srbiji su aktivne WORK AND TRAVEL USA – SRBIJA, kao i WORK AND TRAVEL USA – OFFICIAL GROUP; kod komšija u Hrvatskoj imate WorkandTravel USA Croatia, a kod Makedonaca WORK AND TRAVEL ISKUSTVA – MAKEDONSKI STUDENTI. Tokom predsezone, prave se i grupe koje često imaju u imenu naziv odredišta kao na primer Cape Cod 2016, Block Island 2016 i sl.
  4. Zvanične stranice agencija – onog trenutka kada budete stekli kakvu takvu sliku šta biste želeli da radite i na kojoj lokaciji, potražite koja od agencija vam može pružiti tu mogućnost. Pored stranica na Fejsbuku koje treba da pratite zbog akcija i promocija u predsezoni, idite i na njihove veb stranice.
  5. Youtube kanali – vizuelni prikaz programa kroz prezentacije agencija, video snimke nekadašnjih učesnika, snimci nastali od strane poslodavaca ili u objektima poslodavaca od strane drugih gostiju, trening video snimci i mnogi drugi primeri.
  6. Forumi – ovo je nažalost jedna od kategorija koju je pregazilo vreme. Tu i tamo možete naleteti na neke aktivne diskusije, kao što je recimo jedna na forumu Ana.rs, međutim stroga moderacija, brisanje korektnih postova, neuređena forma i loša kategorizacija, kao i nemogućnost provere ko stoji iza korisničkih naloga su narušili integritet ovog internet medija. Ako zaista želite da gubite vreme, onda posećujte forume… Ustvari, nemojte. Zanemarite ih, iskoristite to vreme pametnije.
  7. Dnevna Doza Work and travel studenta – I za kraj, ali svakako ne najmanje važna, jedna od najjačih stranica posvećena Work and travel programu! Kažu da je duhovitost odlika inteligentnih ljudi, a ekipa koja stoji iza ove stranice je definitivno intelig… ovaj, duhovita ???? Da li postoji bolji način da naučite nešto o programu nego kroz zabavu?

PITANJA?

SMATRATE OVAJ TEKST KORISNIM? PODELITE GA SA DRUGARIMA KOJI ŽELE NA WORK AND TRAVEL PROGRAM ????

Drugi saveti

BOOKING I FAZONI

Više puta pominjan, kako u dosadašnjim savetima, tako i na našim društvenim mrežama, servis Booking može da bude vaš savršen saveznik u potrazi za povoljnim smeštajem. U nekoliko jednostavnih koraka, objasnićemo vam kako da i vi ovladate ovim servisom i kako da na vašim budućim putovanjima budete spremni da pronađete ono što vam najviše odgovara. Za primer smo izabrali mesto odakle sve počinje i gde se završava – Njujork

Opširnije