KAKO SE NAJBOLJE PRIPREMITI ZA INTERVJU SA POSLODAVCEM

“Sve je u prvom utisku. Kao i u drugom.”, rekao je Ričard Brenson jednom prilikom, dajući ljudima savete za uspeh.

“Sve je u prvom utisku. Kao i u drugom.”, rekao je Ričard Brenson jednom prilikom, dajući ljudima savete za uspeh. Pomisao na razgovor sa nekom novom osobom, od kojeg mogu da zavise mnoge stvari, nosi sa sobom opterećenje, strah da ne ostavite loš utisak. Iz tog razloga, ekipa agencije Experience se potrudila da jednim lepim tekstom pokuša da pomogne svima vama koji se upuštate u avanturu Work and travel programa, a koje tek čekaju razgovori i prilike za posao.

Kako se najbolje pripremiti za intervju sa poslodavcem

INFORMIŠITE SE O POSLODAVCU

Ključni deo pripreme za intervju je istraživanje o samoj kompaniji. Osoba koja Vas intervjuiše će očekivati od Vas da ste upoznati sa osnovnim informacijama o kompaniji. Te informacije možete pronaći na sajtu kompanije, google-ovanjem ili u agenciji. Jedan primer je priprema za intervju sa kompanijom Hard Rock Cafe koji smo pripremili pred sajam poslova.

RAZMISLITE O SVOM IZGLEDU

Izdvojite malo vremena da izaberete pravu odeću za intervju. Jedan od najvažnijih utisaka je upravo prvi, te ukoliko izgledate profesionalno na putu ste da ostavite odličan utisak. Takođe obratite pažnju da Vaše slike na CV-u takođe izgledaju profesionalno,

kao i Vaš skype nalog (slika i sam username, da ne bude „party-maniac”). Dakle morate biti nasmejani i prijateljskog izgleda, a pogotovo ukoliko aplicirate za stručno usavršavanje iz oblasti ugostiteljstva.

PRIPREMITE SE

Isplanirajte Vaš intervju i budite pripremljeni na vreme. Proverite da li vam Skype radi ispravno i da imate dobru internet konekciju. Pozovite prijatelja preko skype-a i proverite da li vam kamera i mikrofon rade dobro. Budite puni samopouzdanja i smejte se dosta.

PRIPREMITE ODGOVORE NA NAJČEŠĆA PITANJA

Najbolji kandidati istraže opis posla, razmišljaju o tipu pitanja koja će im biti postavljena i dobro planiraju odgovore. Neki čak vežbaju sa prijateljima. Očekujte pitanja specifična za Vaš posao!! Ne očekujte samo osnovna pitanja, tipa „kakvo je vreme?” ili „pričajte mi o Vašoj porodici”. Ispod se nalazi lista od 25 najčešćih pitanja za intervjue u SAD-u:

1. Tell me about yourself.
2. Why should I hire you?
3. What work experience have you had?
4. How has your education prepared you for this internship?
5. Do you work better as a team or on your own?
6. What is your greatest weakness?
7. What is your greatest strength?
8. How would your professor describe you?
9. How would your co-workers describe you?
10. What would your employer tell me about you?
11. What qualities do you have which will make you a good employee?
12. Tell me about any major obstacles you have overcome in your life?
13. Why do you want this position?
14. What’s the most important thing you will do on your first day of work?
15. Why are you the best candidate for this internship?
16. Tell me about a stressful situation in a past job and how you handled it.
17. Tell me about your interests.
18. What do you hope to achieve from this program?
19. How can you contribute to this company?
20. Where do you see yourself in 5 years?
21. What led you to your field of study?
22. Describe a situation where you worked as a team. How did you contribute?
23. Why did you want to be part of this program?
24. What is your greatest success?
25. What is your greatest failure?

Veoma je važno razumeti američki način razmišljanja o pričanju o sebi i o prošlim radnim iskustvima i školovanju.

  • Ublaži svoje slabosti i neuspehe. Govoreći „I am lazy“ ili „I am always late“ obezbeđujete sebi sigurno odbijanje za posao. Ukoliko imate takve osobine, Vi ih morate prevazići (gurajući sebe, kupovinom novog budilnika,… ). Tipičan američki odgovor na pitanje „What is your weakness“ je nešto poput, „It’s difficult for me to stop before the job is done. This may annoy others because I just can’t rest until task is complete.“. Shvatate poentu?
  • Nikada ne pričajte negativno o prethodnom poslu, šefu, saradnicima ili o školi. Čak iako ste imali negativno iskustvo, nađite nešto pozitivno da kažete o tome. Na primer „There was often confusion in the kitchen, but this tought me the importance of being organized,  calm and to assist coworkers as needed.“

PRIPREMITE PITANJA KOJA ĆETE VI POSTAVITI OSOBI KOJA VAS INTERVJUIŠE

Osoba koja Vas intervjuiše očekuje od Vas da postavite pitanje tokom intervjua. Ukoliko to ne učinite, to će biti negativno gledano. Naravno to nije vreme da pitate pitanja kada ćete imati slobodne dane, povišice itd…! Evo par primera dobrih pitanja koja možete postaviti osobi koja Vas intervjuiše:

1. What would a typical work day be like?
2. If selected when would you like me to start?
3. What are my job responsibilities?
4. Is there anything else you would like to know about me?
5. What is the next step in the interview process?

POSLEDNJE DVE NAPOMENE:

Recite osobi koja Vas intervjuiše za posao/praksu. Nemojte se stideti! Recite nešto poput: “I would be honored to be part of your team. I have worked hard at school and in past jobs and I am ready to work hard for your company. I promise to do an excellent job. You will not be disappointerd!”…. naravno svojim rečima :)

 

Jasno recite “THANK YOU FOR YOUR TIME”!

Pokazivanjem ljubaznosti i zahvalnosti na posvećenom vremenu pokazujete svoj profesionalizam!


Experience W&T
Tekst preuzet od EXPERIENCE agencije
Novi Sad, Kralja Aleksandra 12, PARISKI MAGAZIN, 2. sprat, +381 21 424-560
Beograd, Kumanovska 21, +381 11 243-95-27
Kontakt mail: info@experience.edu.rs

Drugi saveti

BOOKING I FAZONI

Više puta pominjan, kako u dosadašnjim savetima, tako i na našim društvenim mrežama, servis Booking može da bude vaš savršen saveznik u potrazi za povoljnim smeštajem. U nekoliko jednostavnih koraka, objasnićemo vam kako da i vi ovladate ovim servisom i kako da na vašim budućim putovanjima budete spremni da pronađete ono što vam najviše odgovara. Za primer smo izabrali mesto odakle sve počinje i gde se završava – Njujork

Opširnije