KAKO ŠTO PRIJE NAĆI ŠTO BOLJI POSAO U AMERICI

Često su me pitali kako si ti dobila nekoliko ponuda za posao, a ja šaljem 500-600 mailova i ništa…. Istina, posao u Americi, pa čak i sezonski nije više tako lako naći kao nekada, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da ga tražiš preko interneta, miljama daleko, a Ameri vole taj neki osobni kontakt.

Često su me pitali kako si ti dobila nekoliko ponuda za posao, a ja šaljem 500-600 mailova i ništa…. Istina, posao u Americi, pa čak i sezonski nije više tako lako naći kao nekada, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da ga tražiš preko interneta, miljama daleko, a Ameri vole taj neki osobni kontakt. Unatoč tome, work and travel je jako poznat program i većina poslodavaca je s njim upoznata te vole naše studente koje plaćaju minimalac, a rade puno bolje nego Amerikanci koji su obično nezadovoljni takvim poslovima, plaćama, a često i lijeni. Nekoliko puta sam čula kako voditelji, menadžeri restorana u kojem sam radila hvale internacionalce (Srbe pogotovo za koje govore da su ekstra radišni i odgovorni). Tako da, + za vas u startu!

SADA JE SAMO PITANJE KAKO DOĆI DO ŽELJENOG POSLA?
 
KORAK BROJ JEDAN

Prvo što se morate zapitati je da li vam je svejedno u kojem dijelu Amerike ste ili na umu imate posebnu državu i mjesto? Ako vam je svejedno, tim lakše – imate više izbora. Ako imate na umu određen grad, što je najčešće New York, stvari postaju malo teže… ali ne nemoguće! Morate shvatiti da je New York City grad veličine pola Balkana i da poslodavci mogu birati radnike svaki dan tako da nisu nešto naročito zainteresirani odgovarat na upit za posao tamo nekom Srbinu ili Hrvatu za kojeg ne znaju točno ni u koji dio Europe bi ga uopće smjestili (i da li uopće Europa).

U takvim situacijama – preporuke su vam sve! Tražite, iskopajte, nađite nekoga tko je već radio u New Yorku i tko bi vam dao ime svog poslodavca i još bolje preporučio vas (believe me, ovo je najučinkovitiji način, veze ne pale samo na Balkanu ???? ). Bitno vam je dobiti taj Job offer pa makar nešto posebno niste zadovoljni s opisom posla ili čime već na tom poslu, kada dođete tamo lako nađete drugi posao, samo provjerite pravila vaše agencije oko toga – neke vas mogu tražiti da par tjedana radite na tom poslu na koji ste otišli, neke vas čak mogu tražiti i da platite tu promjenu posla, u svakom slučaju raspitajte se prije nego se odlučite za agenciju.

Ja sam poslove tražila preko J1 jobs, preko platforme moje agencije ali i tako da sam otvarala stranice određenih restorana i slala im upite (bez obzira da li su imali natječaj ili ne).
Moja želja je bila ići u neko turističko mjesto na samom oceanu, bonefire and marshmallows every night :), iz razloga što sam u ta 3 mjeseca rada htjela što više zaraditi a što manje potrošiti kako bih kasnije mogla mjesec dana putovati, kupovati šta hoću itd. Drugi su imali nekakve drugačije želje, nekome je samo bilo bitno živjeti u New Yorku i nije im pretjerano bilo stalo do putovanja kasnije tako da ako imate takve želje onda naravno orijentirati samo na taj grad.
 
KORAK BROJ DVA

Druga stvar – kako napisati zanimljiv životopis?
Pa ne znam kako da ovo što elegantnije kažem pa ću jednostavno ovako… LAŽITE!
OK, ok,ok… nemojte ovo sad predoslovno shvatiti, ne govorim da kažete da pričate španjolski kao da vam je mama izašla iz meksičke sapunjare, a u biti sve što znate reći je Hola i tu madre es tu hermana. Znači ne to. Ali da možete napuhati neke stvari i iskustva- možete. Jer realno šta god tamo radili neće bit znanstvena fantastika i sve ćete naučiti.

Nikakvo iskustvo od doma vas neće 100 posto pripremiti na ono što vas tamo čeka ali njima je bitno vidjeti da imate želju raditi, da ste odgovorni, da ste već radili (to je jako bitno budući da tamo svi rade od njihovve 16-te tako da u životopisu nemojte izostaviti nikakav posao koji ste ikad radili, pogotovo oni vezani za uslužne djelatnosti).

Dijelilo ste letke? Piši Customer service agent. Radila si kao hostesa jednu večer u nekoj birtiji u Prištini na Jelen partiju? Piši worked in hospitality service (po potrebi ubaci riječ agent ili manager, kod njih je ionako svaki drugi konobar nekakav menadžer). Jedina stvar koju bih ovako izdvojila da im je dosta bitna je engleski… Bitan je ako želite malo bolji posao (tu se podrazumjeva bilo koji posao gdje moraš pričat s gostima znači konobar ili barmen, to su najbolje plaćeni poslovi upravo zbog napojnica) tako da ako imate iskustva kao barmen npr plus odlično pričate engleski- nema straha, samo gurajte tu priču i biti ćete im zanimljivi jer ste drugačiji, imate naglasak i time ste kao nekakva egzotična vrsta.
Ako ne znate baš engleski i najveći doticaj s barmenstvom koji ste imali je točenje cuge frendovima na partiju, ne očajavajte. Naći ćete i vi posao. Ne kao barmen ili konobar ali ćete naći. Imala sam nekoliko drugova iz Srbije koji s engleskim nisu bili baš na ti (ćao Boro) ali su se snašli ODLIČNO i šefovi su ih obožavali jer su bili dobri radnici.
 
KORAK BROJ TRI

Treća stvar je, pokušajte personalizirati mailove. Znam, to je najveća tlaka iz razloga što šaljete mailove na sto adresa i više te vam se neda svaki put mijenjati ime restorana i priču te većina napise neki generički mail koji šalju svima. To nije dobro. Ok poslat ćete sigurno i takve, ali potrudite se da makar za ona mjesta i poslove koji su vam najzanimljiviji napišete na taj način da se vidi da i vi o njima nešto znate – napišeš kako bi htio kod njih raditi jer si ili a) čuo od tog i tog da su dobri poslodavci, b) baš ti se sviđa njihov stil/ponuda ili šta ve, you got the point, make it personal.

Vjerojatnost je da ćete poslati na stotine molbi i da ćete u jednom trenutku bit pomalo očajni i jedva čekati da dobijete bilo kakvu ponudu. Ovdje isto budite oprezni i pametni. To govorim iz razloga što vam se pri tom slanju molbi može dogoditi da se na svašta javite, često i ne gledajući kome te poslali ili jednostavno netko drugi već može doći do vašeg maila ako ste se javljali na nekim stranicama da tražite posao itd. Pa vam se može dogodit da dobijete neku ponudu koja u najmanju ruku zvuči sumnjivo.
Evo primjera. Dobila sam mail od jedne firme koja se bavi prodajom magazina “door to door”. Objasnili su mi to kao super posao u kojem putuješ po cijeloj Americi o njihovom trošku, spavaš u 5 star hotelima i radiš po par sati dnevno prodavajući magazine za super plaću. Bježi od toga! Ne sad, jučer. Pobjegao si. Ako i dalje misliš da bi to bio super posao, učini si uslugu i malo proguglaj prije.

Eto, to bi bilo par savjeta od kolegice iz Hrvatske koja je to sve prošla pre nekoliko godina… Samo hrabro jer će vam to biti putovanje i iskustvo života i mislim da nikad od nikoga nisam čula da je požalio što je išao a nije to ljeto ostao u Hrvatskoj/Srbiji ili gdje već.

Sretno!

Drugi saveti

BOOKING I FAZONI

Više puta pominjan, kako u dosadašnjim savetima, tako i na našim društvenim mrežama, servis Booking može da bude vaš savršen saveznik u potrazi za povoljnim smeštajem. U nekoliko jednostavnih koraka, objasnićemo vam kako da i vi ovladate ovim servisom i kako da na vašim budućim putovanjima budete spremni da pronađete ono što vam najviše odgovara. Za primer smo izabrali mesto odakle sve počinje i gde se završava – Njujork

Opširnije