MEMORIAL DAY – PRAZNIK KOJIM ZVANIČNO POČINJE RADNA SEZONA

Amerika ima jedanaest federalnih praznika, a jedan od njih koji će vas praktično dočekati je “Memorial day”. Dan sećanja ili dan spomena, obeležava se poslednjeg ponedeljka u Maju.

Amerika ima jedanaest federalnih praznika, a jedan od njih koji će vas praktično dočekati je “Memorial day”. Dan sećanja ili dan spomena, obeležava se poslednjeg ponedeljka u Maju. Daje se pomen svim muškarcima i ženama koji su izgubili život služeći oružanim snagama SAD-a. Ranije se ovaj dan zvao “Dan dekoracije” (Decoration Day).

Istorijski gledano, počeci praznovanja sežu još od vremena Američkog građanskog rata, mada se zvanično obeležava nakon ovog perioda. Jedan od običaja koji se do danas zadržao su postavljanje takozvanog “Potluck meal” (neki šaljivdžija je na Google translate postavio – klopa koja se zatekne u frižideru). Svako donese ono što spremi, a naravno, služe se svi.

Na ovaj dan, ljudi posećuju groblja i spomen parkove kako bi odali počast onima koji su izgubili život tokom vojne službe. Takođe, mnogo volontera postavlja Američke zastave na svaki grob u okviru nacionalnih počivališta.

Ovo je i dan kojim se obeležava početak sezone odmora, a nama sezoncima početak radne sezone.

Za ekipu koja je već uveliko u Americi, Memorial Day može da bude dobra prilika za zaradu, posebno za one koji rade u restoranima, barovima i sličnim mestima na turističkim lokacijama pošto produženi vikend mnogi koriste da otputuju negde.

Produženi vikend je i povod za šoping (reklamiraju se velika sniženja, ali je realan popust pod znakom pitanja), porodična okupljanja, odlazak na plažu, vatromet i sl.

 

 

 

vbr_1


Naslovna fotografija preuzeta sa sajta History.com

Drugi saveti

BOOKING I FAZONI

Više puta pominjan, kako u dosadašnjim savetima, tako i na našim društvenim mrežama, servis Booking može da bude vaš savršen saveznik u potrazi za povoljnim smeštajem. U nekoliko jednostavnih koraka, objasnićemo vam kako da i vi ovladate ovim servisom i kako da na vašim budućim putovanjima budete spremni da pronađete ono što vam najviše odgovara. Za primer smo izabrali mesto odakle sve počinje i gde se završava – Njujork

Opširnije