NISTE DOBILI VIZU – ŠTA SAD?

“Život ide dalje, varim nova sprava”. – Timbe, Bad Copy

“Život ide dalje, varim nova sprava”.
– Timbe, Bad Copy

 

Vrlo često tokom života nailazimo na situacije zbog kojih se osećamo kao govno kada shvatimo koliko smo nemoćni da promenimo željeni ishod:

– kada nepravedno dobiješ lošu ocenu na ispitu;

– kada te otkači devojka ili momak prema kome se probudila jaka simpatija zbog tamo neke…;

– kada stojiš u redu, čini ti se satima, a onda neko levi nonšalantno prođe mimo svih i završi posao preko reda;

– kada na isključenju sa autoputa prema Dušanovcu čekaš 20 minuta, a onda shvatiš da je to zato što iz srednje trake automobili skreću na samom isključenju i samo još više popiz***;

– kada ti lekar saopšti da može da ti zakaže pregled za nekoliko meseci, a tebi treba fazon odmah;

– kada te odbiju za vizu u Američkoj Ambasadi. ????

 

Svake godine, sve više naših drugara koje upoznajemo na ovom work and travel putu, otprilike negde u aprilu i maju kada je i najveća gužva za viziranja, počinju da se javljaju sa lošim vestima – “nisam dobio/la vizu ???? “.

Nažalost, zbog sve većeg broja studenata koji se odlučuju da ostanu nakon programa, Američka Ambasada u Beogradu kako smo nezvanično čuli, mora da pravi balans pa skoro isti broj ljudi bude odbijen na viziranju.

 

Iako to nije zadnja reč koju jedni drugima možete da kažete, izvesno je da se nagoveštaj druge šanse za prolaz na novom viziranju retkima nazire. Veća je šansa da bi novim izlaskom i dokazivanjem samo izgubili živce i novac, ali treba da znate da je bilo i pozitivnih primera.

 

Takođe smo svesni da ste sigurno imali velike planove, jer ko ih nema; možda su neki od vas videli priliku i da ekstra zaradom probaju da makar malo srede život na duže staze, ali pokušajte da razumete da biti odbijen za vizu nije kraj sveta i da će loš osećaj koji postoji u vama vrlo brzo da prođe.

 

“Jednom u životu sam pokušao da budem maksimalno iskren i kada su me pitali da li nešto radim sa strane, ja sav ushićen odgovaram: “da, imam posao!”, smatrajući da to samo može da mi bude plus za posao koji treba da radim u Americi tokom programa. Odgovorili su mi da prema našem Zakonu (nekom…) ja ne mogu da budem i redovan student i u radnom odnosu i odbili su me za vizu. Izašao sam ispred Ambasade kao pokisao. Dva sata kasnije sam otišao i ponovo probušio obrvu u znak nekog bunta… ili od muke. Trebao si da vidiš kako me je šef gledao sutradan dok smo bili na putu prema poslu. U jednom trenutku je nešto pokušao da me pita, ali je odustao :D”
– Stanislav, 2009.

 

Šest godina kasnije, Stanislav je završio još jedan u nizu ugovora na brodu, iskrcao se u Peruu, seo na avion za Majami, obišao sve gradove u Americi koje je želeo te 2009., posetio jednog od urednika sajta eworkandtravel.com koji je tada živeo u Bostonu i vratio se nazad u Limu i kasnije u Srbiju…

 

NE POMAŽE OVO BRATE, IMAŠ LI ŠTA PAMETNIJE DA KAŽEŠ

 

Da li realno postoji bilo šta što bi moglo da vas uteši u ovom trenutku?
Sumnjamo…
Ali mi možemo da pokušamo…

 

Ako si razumeo/la da nije kraj sveta, nemoj da dozvoliš da ti leto propadne u jadikovanju nego naruči taj Mohito, ili pivo ladno, diskretno baci flert devojci koja te usluži, reci joj da izgleda kao bogatstvo prilika i iskustava koje si želeo da stekneš u Americi ali te je sudbina kur** prešla, i pažljivo pročitaj nastavak ove priče…

 

Neka ovo bude lista predloga koje možete uraditi kako bi sebi učinili leto zabavnim, a ko zna, možda vam život ode nekim drugim tokom nakon toga:

 

1. Retko šta može da zameni festivale po Srbiji tokom leta, kao i u zemljama regiona: Exit, Beer Fest, Mikser iventovi, Klub ljubitelja teške industrije, Guča, brojne regate na Drini, Ibru i dr., razne bostanijade, butkicijade, čvarkijade i sl.

2. Da podvučemo prethodno i samo naglasimo: FESTIVALI U ZEMLJAMA REGIONA… (predlog aviokompanije Wizzair)

3. Jesi probao/la nekada karting?

4. Pronađite neku destinaciju u Evropi ili Aziji koja vam je super zanimljiva i pokušajte da napravite foru kako do tamo da dođete jeftino (neka low cost aviokompanija i sl.) – za istu količinu novca koliko bi vas stajao program sa aviokartama, na drugom kraju sveta možete da se zezate skoro mesec dana!

5. Raspitajte se da li neko među vašim prijateljima radi za Airserbia, i proverite da li su iskoristili sve pozicije namenjenje rođacima i prijateljima koje im omogućavaju da skoro besplatno lete po Evropi i šire.

6. Po istom principu, proverite da li među vašim prijateljima ima onih koji rade za Emirates ili neku drugu Bliskoistočnu aviokompaniju.

7. Proverite da li među vašim prijateljima ima onih koji rade na brodu duže od 5 godina ili 8 ugovora. Oni bi trebali da imaju mogućnost da vas ufuraju na kruz, što je fantastično iskustvo. Pisaćemo o tome ????

8. Prijavite se za rad na brodu – ako rad negde napolju vidite kao jedini izlaz.

9. Ako okean nije vaš “cup of tea”, šta mislite o Kini?
Jednom smo već pisali negde da se nimalo ne zezamo oko ovoga. Od ove godine je moguće da legalno pronađete posao iz Srbije i predajete engleski jezik Kinezima. Koliko god vam ovo apstraktno zvučalo, raspitajte se i saznaćete da je prethodnih godina na hiljade naših sugrađana išlo tim putem, samo je njima bilo mnogo teže.

10. Počnite da učite drugi strani jezik – aplikacija Duolingo može da vam pomogne u tome i u početku ćete se sigurno dobro zabaviti.

11. Kako kaže sin Goce Božinovski na svom Instagram profilu: “Budva je uvek dobro rešenje!”. Hvala Gile na ovoj priči ????

12. Da se vratimo na jeftina putovanja – naša draga Lara je imala iskustvo sa FlixBus-om, pa pročitajte njenu priču i istražite koliko sve to ima smisla za vas.

13. Da li ste čuli za Fleksipas ili Inter Rail? Da li ste imali iskustvo putovanja vozom?

14. Za slučaj da vam je ipak do nekog posla, kažu da svake godine nedostaju oni koji bi brali maline, a imaju korektne uslove u smislu smeštaja, klope. Nije laka para, ali koja legalna pa jeste?

 

NASTAVIĆE SE…

 

 

vbr_1

Drugi saveti

BOOKING I FAZONI

Više puta pominjan, kako u dosadašnjim savetima, tako i na našim društvenim mrežama, servis Booking može da bude vaš savršen saveznik u potrazi za povoljnim smeštajem. U nekoliko jednostavnih koraka, objasnićemo vam kako da i vi ovladate ovim servisom i kako da na vašim budućim putovanjima budete spremni da pronađete ono što vam najviše odgovara. Za primer smo izabrali mesto odakle sve počinje i gde se završava – Njujork

Opširnije