PROMENA PRVOG POSLA I PROBLEMI SA VIZOM

Već posle prve dve nedelje u Americi, a posebno nakon prvog pejčeka, kada vidite iznose i shvatite da to nije ono što ste planirali i čemu ste se nadali, počinje da se budi nezadovoljstvo i mnogi od vas požele da promene posao.

Već posle prve dve nedelje u Americi, a posebno nakon prvog pejčeka, kada vidite iznose i shvatite da to nije ono što ste planirali i čemu ste se nadali, počinje da se budi nezadovoljstvo i mnogi od vas požele da promene posao.

Pojedinci sa takvom idejom dođu od samog starta, jer inače nisu bili zadovoljni onim što su dobili u agenciji, a bili su u fazonu “ma daj šta bilo, samo da imam nešto pred viziranje”.

 

Pitanja koja takođe jako često dobijamo su slična ovom koje nam je nedavno stiglo od Nemanje:

“Poštovani, pre svega želim da pohvalim to što radite i da kažem da mi je dosta pomoglo do sada. Međutim, sada imam problem koji ne znam kako da rešim – ne dopada mi se posao koji radim i želim da promenim. Više ljudi mi je do sada reklo kako opušteno mogu da zapalim i da se nikome ne javim, ali se ja plašim da ne napravim problem, posebno što su nam u agenciji rekli da sponzori mogu da nam ukinu vize, a ja želim i sledeće godine na program… ne znam šta da radim.. svaka pomoć mi je dobrodošla… izvinite na uznimerivanju…”

 

Dakle, svake godine, ista priča.

I svaki put, imamo uvek jedan te isti savet:

 

AKO POSTOJI PROBLEM, POKUŠAJTE DA GA REŠITE SA POSLODAVCEM.

UKOLIKO NEMA PROMENA, KONTAKTIRAJTE SPONZORA I OBJASNITE SITUACIJU.

AKO NI SA SPONZOROM NE PRONALAZITE ZAJEDNIČKI JEZIK, POTRAŽITE DRUGI POSAO, ZAMOLITE NOVOG POSLODAVCA DA VAM PRIPREMI JOB OFFER, NAPUSTITE PRVI POSAO I KAŽITE SPONZORU DA STE PRONAŠLI DRUGI POSAO I ČEKAJTE DALJA UPUTSTVA.

 

RAZLOZI ZA NAPUŠTANJE PRVOG POSLA

Ovo su neki od razloga koje ste videli kao problem i zbog kojih ste rešili da menjate posao:

– poslodavac ne poštuje satnicu iz ugovora

– dobijam jako malo sati, obećavaju mi tek krajem meseca više, ali čujem da drugi dobijaju regularno

– posao je mnogo naporan, nemam nijedan slobodan dan

– nemam overtime na poslu

– ne mogu da radim dodatni posao

– smene dobijamo suviše kasno da bih bilo šta drugo planirao

– uslovi pod kojima radim mi smetaju, a imam i astmu

– vozim druge na njihove bazene, ustajem ranije od svih i vraćam se kasnije od svih, a ne plaćaju me za gorivo niti za te sate

– poslodavac se dere na mene, neprijatan je prema svima, ovde je poznato da jedna žena drži celo ostrvo i da godinama ovo rade, niko im ništa ne može

– našao sam sličan posao gde mogu da zaradim duplo više

– i td.

 

DA LI STVARNO SPONZOR MOŽE DA MI UKINE VIZU

Odgovor je: da!

O čemu se ovde radi?

Mnogi biznisi u Americi, odnosno poslodavci, zavise od toga šta urade tokom letnje i zimske sezone.
S tim u vezi, oni se oslanjaju na vas i na to što ste se dogovorili pre ulaska u radni odnos.

A vi ste stupili u jedan pravni odnos onog trenutka kada se stavili potpis na radnu ponudu.
Prema tome, dužni ste da ispoštujete to što ste potpisali.

Ako niste zadovoljni nečim što je u ugovoru definisano suprotno vašoj koristi, pa se po dolasku u Ameriku ta “definicija” iz ugovora pokazala nepovoljno po vas, onda tu niko ne može da vam pomogne jer ste vi prihvatili da radite tako onog trenutka kada ste stavili vaš potpis na papir, odnosno prihvatili takozvani job offer.

Taj job offer je razlog zašto ste dobili vizu, i taj posao je vaša garancija da ćete provesti neko vreme u Americi (odnosno, da će neko ko to prati, znati gde ste i šta radite) i po završetku posla da ćete se vratiti nazad.

Ako napustite prvi posao bez objašnjenja i javljanja sponzoru, niti sponzor zna gde ste, niti američka administracija zna gde ste i vi ste time označeni kao potencijalni imigrant, što je poslednje što želite da budete. Sponzor tada ukida DS obrazac koji je u vezi sa vama, i ako ikada pomislite da ponovo dođete u Ameriku, vi ste u problemu. I to ne samo vi, već i svako sledeći ko želi da ide na program.

Sa druge strane, niko vas neće zaustaviti na ulici nakon ovoga, niti će vas policajac deportovati ako napravite bezazlen prekršaj.

Naravno, postoje primeri gde su studenti radili sve ovo što nije poželjno, vratili se, ponovo aplicirali i ponovo otišli bez problema.
Ti slučajevi su retki i isključivo rezultat propusta. Ničije iskustvo ne može da bude šablon za vas, niti da jednoj osobi koja piše svašta po grupama (inbox brate) i koju ste tako i upoznali (private chat), verujete da je sve ovo glupost i da služi da vas zastraši dok vas zli poslodavac eksploatiše.

 

A to što je poslodavac možda namerno napravio loš ugovor, ili vam u agenciji nisu jasno istakli nedostatke, to je za drugu priču.

Međutim, prostor gde vi možete da tražite vaša prava jeste upravo nepoštovanje ugovora od strane poslodavca, koje može da bude rezultat raznih stvari: lošijeg početka sezone, loših uslova za rad, lošeg ponašanja prema vama i sl.

 

KAKO MOGU DA PROMENIM POSAO

Najlakši način je da pronađete drugi posao i da od novog poslodavca zatražite job offer.

Sponzorske agencije na svojim sajtovima imaju unapred pripremljene šablone koje možete predati novom poslodavcu, i kada ih poslodavac popuni, vi trebate to da prosledite sponzoru.

PRE NEGO ŠTO KRENETE U POTRAGU ZA DODATNIM POSLOM, PROČITAJTE KOJE POSLOVE NE MOŽETE DA RADITE NA J1 VIZI!

Po prijavi novog posla sponzoru, pratite uputstva i dostavite to što se od vas bude tražilo.

Sponzor mora da odobri novi posao!

U međuvremenu dobro razmislite šta ćete ponuditi kao objašnjenje zbog čega ste promenili posao.

 

BAVIĆEMO SE OVOM TEMOM JOŠ DETALJNIJE, A DO TADA NAM PIŠITE UKOLIKO IMATE PROBLEMA ILI DRUGAČIJA ISKUSTVA.

 

 

vbr_1

Drugi saveti

BOOKING I FAZONI

Više puta pominjan, kako u dosadašnjim savetima, tako i na našim društvenim mrežama, servis Booking može da bude vaš savršen saveznik u potrazi za povoljnim smeštajem. U nekoliko jednostavnih koraka, objasnićemo vam kako da i vi ovladate ovim servisom i kako da na vašim budućim putovanjima budete spremni da pronađete ono što vam najviše odgovara. Za primer smo izabrali mesto odakle sve počinje i gde se završava – Njujork

Opširnije