REFORMA J1 PROGRAMA

Dobili smo poruke od nekoliko studenata koji su čuli ili videli da sponzorske agencije iz Amerike mole svoje studente da pitaju poslodavce da potpišu peticiju kojom bi se sprečilo ukidanje Work and travel programa.

Dobili smo poruke od nekoliko studenata koji su čuli ili videli da sponzorske agencije iz Amerike mole svoje studente da pitaju poslodavce da potpišu peticiju kojom bi se sprečilo ukidanje Work and travel programa.

Svake godine od kada je naš prvi sajt, a potom i naš novi portal Eworkandtravel nastao, bili smo svedoci priča kako se ovaj program ukida.

Jedne godine su povod za to bili loši uslovi rada kod pojedinih poslodavaca, pa su sledeće godine ti poslovi bili na crnoj listi Stejt dipartmenta. Druge godine su pojedina zanimanja zahtevala upotrebu motornih vozila od relativno neiskusnih studenata vozača, pa je i to bilo regulisano sledeće godine. Treće godine je Housing ispao gorući problem, ili makar tema o kojoj se više priča, ali tu ne deluje da ima pomaka.

Četvrte godine, barem za ove naše prostore, tema broj jedan je veliki broj (i)legalnih ostanaka nakon završetka programa, suprotno smernicama i pravilima pod kojima su izdate J1 vize i to je trenutno problem  koji deluje nerešiv.

“I feel bad for the way the J1 work and travel program has changed and no longer does it provide good employers with positive, hard working students. Instead it is an access point for spoiled, uninspired, entitled foreign college students a way to come, take advantage of the program and stay illegally in the USA.”
– Komentar nekadašnje direktorke jedne sponzorske agencije iz Mejna, koji se nalazi na našem sajtu

 

Kako se ne bi dizala panika među onima koji su već u Americi, ali ni među onima koji su ostali kod kuće čekajući svoju priliku za sledeću sezonu, prenosimo vam u celosti tekst sa jednog pravnog bloga iz Amerike, u kojem se komentarišu namere kabineta trenutno aktuelnog Američkog predsednika Donalda Trampa.

Kakav god epilog bio, činjenica je da jedan čovek, posebno u Americi, ne može da utiče na takvu instituciju kao što je program Kulturološke razmene (Cultural Exchange) koja postoji još od 60-ih godina prošlog veka. Rečnik kojim se američki predsednik Donald Tramp koristi je populistički, i naslućuje se da svojim nastupima gađa određenu ciljnu grupu, posebno mlade koji ne mogu, ne žele ili neće da rade tokom leta pod uslovima pod kojima rade studenti iz drugih krajeva sveta u okviru Work and travel programa.

 

Pročitajte tekst u nastavku, pa procenite sami:

“Postoji mogućnost da će Trampov kabinet reformisati J-1 program razmene na način koji može biti štetan po univerzitete, istraživačke organizacije, bolnice, zdravstvenu zaštitu, porodice i studente.

J-1 neuseljeničle (privremene) vize izdaju se: stranim studentima, naučnim istraživačima, postdoktorantima, doktorima, studentima medicine, specijalizantima, stažistima, pripravnicima, učesnicima “au pair” programa i ostalima.

U sklopu pregleda imigracione reforme, Tramp je izdvojio J-1 program razmene navodeći da će ukinuti ovaj program i zameniti ga programom namenjenim zapošljavanju mladih iz unutrašnjosti SAD kako bi radili part-time, uglavnom sezonske poslove sa minimalnom zaradom.

S obzirom da Trampov kabinet nije još uvek spomenuo promene u sklopu J-1 programa, neki od naših J-1 sponzorskih agencija su primile e-mail od jednog visokorangiranog zvaničnika Stejt Departmenta koji nagoveštava šta to može u budućnosti čekati sve J-1 programe.

Ovaj e-mail upućuje na pojavu novih politika i tema Trampovog kabineta koje teraju Stejt Department da uzmu u obzir određene korake kako bi osigurali da programi postignu neke od sledećih ciljeva:

– Da budu u skladu sa ciljevima Nacionalne bezbednosti
– Da ističu liderstvo i uticaj SAD
– Da neguju ekonomske prilike za građane SAD
– Da osigura efikasnost i odgovornost popreskih obveznika SAD.

Osim ovog mail-a, Stejt Department nije javno komentarisao budućnost J-1 programa. Nastavićemo da pratimo promene u vezi sa J-1 programima i izveštavaćemo o njima na našem blogu.”

 


Tekst preuzet sa sajta: HUNTON IMMIGRATION AND NATIONALITY LAW BLOG
Fotografija sa naslovnice kao ilustracija preuzeta sa sajta: VANITY FAIR

Drugi saveti

BOOKING I FAZONI

Više puta pominjan, kako u dosadašnjim savetima, tako i na našim društvenim mrežama, servis Booking može da bude vaš savršen saveznik u potrazi za povoljnim smeštajem. U nekoliko jednostavnih koraka, objasnićemo vam kako da i vi ovladate ovim servisom i kako da na vašim budućim putovanjima budete spremni da pronađete ono što vam najviše odgovara. Za primer smo izabrali mesto odakle sve počinje i gde se završava – Njujork

Opširnije