REVIZIRANJE – IMA LI SMISLA IĆI PONOVO U AMBASADU

Ukratko – ako su se neke stvari u vezi sa vašim statusom od prvog razgovora u Ambasadi promenile, naš definitivni odgovor je da!

Ukratko – ako su se neke stvari u vezi sa vašim statusom od prvog razgovora u Ambasadi promenile, naš definitivni odgovor je da!

 

Pročitajte u nastavku šta možete da očekujete u Ambasadi i u kojoj situaciji nema smisla da se ponovo pojavljujete.

 

Ako ste otvorili ovaj link, to znači samo jedno – sigurno ste bili odbijeni za vizu ili vas ova tema zanima ako se desi da odbijanja dođe.

Nažalost, kako smo do sada pisali, zbog velikog broja srpskih studenata koji ostaju posle programa u Americi, Ambasada iz godine u godinu odbija sve veći broj kandidata i postavlja se pitanje koliko će ovaj program imati smisla u budućnosti ako i oni kandidati koji su dobri, budu odbijani zato što neko u Ambasadi mora da ispuni kvotu. Iako se posle poslednje zvanične obajvljene statistike pitamo koliko je opravdana, jer se radi o 12%, a ne 30% kako se nezvanično pričalo.

 

ZAŠTO SU STUDENTI DO SADA BILI ODBIJANI?

Pored standardnih razloga kao što su status apsolventa, prelazak sa strukovnih na akademske studije, upis godina na fakultetima koji nemaju logike sa prethodnim, pauza u studiranju bez obrazloženja, master studije bez datih ispita ili bez logike sa prethodnim studijama i sl., do nas su krajem meseca stigle frapantne informacije da postoji sumnja da su pojedini studenti odbijeni zbog veze sa nekim zemljama u kojima je Islam dominantna religija. Nezvanično, neki su u tim zemljama radili reviziranje i dobili su vizu najnormalnije.

 

Uglavnom, šta možete da očekujete na reviziranju?

Standardna pitanja su sledeća:

1. Šta se promenilo od prethodnog puta?

2. Šta planirate da radite kada se vratite?

3. Čime se bave vaši? Roditelji, braća, sestre…

 

Glavna stvar je da službenici u Ambasadi od vas dobiju uverenje DA JE DOŠLO DO NEKE PROMENE!

Dakle, ako je razlog odbijanja prvi put bio nedovoljan broj ispita, imalo bi smisla da ste na reviziranje izašli sa dokazom o položenim ispitima. Ako je u pitanju neki vanredni rok, tražite od profesora i fakulteta da vam izdaju neku potvrdu, sa pečatima i potpisima.

 

Ako je postojala neka nelogičnost u pogledu upisa/prelaska na fakultet koji nema smisla sa onim što ste do tada studirali, na vama je da probate da dokažete da postoje dodatne stvari koje vas vezuju za zemlju i čine vaš povratak 100% izvesnim: posao koji vas čeka, nastavak rada na diplomskom ili master tezi, stažiranje u nekoj firmi, advokatskoj kancelariji, bilo čemu što zvuči dovoljno dobro i naravno proverljivo. Što znači da mora da bude istina.

 

Iznenadilo nas je jedno saznanje u vezi sa tim da li na razgovoru treba da kažete da radite ili ne? Do sada je praksa pokazala da je to veliki minus i da su studenti bili odbijani za vize ako su to isticali. Sudeći po skorašnjim komentarima na popularnim Work and travel grupama na fejsbuku, to možda može da presudi u vašu korist, ali budite pažljivi sa ovim.

Razlog zbog koga su ranije studenti bili odbijani je taj što da biste bili redovan student, to znači da morate da imate neke obaveze na fakuletu, tj. da idete na predavanja, budete redovni i sl. a to ne biste mogli ako radite, zar ne? To što je realnost u Srbiji drugačija, i što naravno da mnogi moraju da rade uporedo kako bi makar imali da pokriju za studije jer to odavno nije besplatno ovde, to je druga priča. Procenite sami da li vam ovo igra igru koja ide u vašu korist.

 

Šta ćete da radite kada se vratite?

Ovo pitanje doživljavamo kao da nas je neko pitao šta planiramo da radimo u narednih 5 godina, ali zvuči skroz logično da imate plan kojim službeniku dajete do znanja da želite da se vratite u zemlju i da nastavite na čemu god, samo da zvuči kao da ima smisla.

 

Toliko za sada…

 

Svima koji idu na reviziranje, želimo mnogo sreće.

 

Vama koji niste dobili vize, ako vam je za utehu, pogledajte šta smo pripremili u tekstu NISTE DOBILI VIZU, ŠTA SAD?

 

 

vbr_1

Drugi saveti

BOOKING I FAZONI

Više puta pominjan, kako u dosadašnjim savetima, tako i na našim društvenim mrežama, servis Booking može da bude vaš savršen saveznik u potrazi za povoljnim smeštajem. U nekoliko jednostavnih koraka, objasnićemo vam kako da i vi ovladate ovim servisom i kako da na vašim budućim putovanjima budete spremni da pronađete ono što vam najviše odgovara. Za primer smo izabrali mesto odakle sve počinje i gde se završava – Njujork

Opširnije