SAVETI ZA WORK AND TRAVEL PROGRAM 2017.

Kako da se pripremite za odlazak u Ameriku? Kako da se pripremite za work and travel program? Ko je razmišljao na vreme, do sada je već rešio preko koje agencije će da ide, a sigurno i koji posao će da radi. Neki već drugu, možda i treću sezonu idu nazad. U tom slučaju, ovi redovi nisu za njih.

Kako da se pripremite za odlazak u Ameriku? Kako da se pripremite za work and travel program? Ko je razmišljao na vreme, do sada je već rešio preko koje agencije će da ide, a sigurno i koji posao će da radi. Neki već drugu, možda i treću sezonu idu nazad. U tom slučaju, ovi redovi nisu za njih.

Tekst posvećujemo svima vama koji se još niste odlučili odakle da krenete, kako i šta da tražite.

ODAKLE DA KRENEM
Proverite prvo da li ispunjavate uslove za prijavu na program.
Lako je – redovni ste studenti akademskih ili master studija i imate do 28 godina.
Takođe planirate da date i neke ispite.
Pozovite barem jednu agenciju i proverite sa njima oko detalja.
Kada sve ovo obavite, spremni ste da pređete na sledeći korak.

KOJI POSAO DA IZABEREM
Na našem sajtu se nalazi preko 2000 iskustava, sa oko 30 različitih vrsta poslova!
Čekirajte deo sa iskustvima!
Takođe, posetite našu Facebook stranicu gde ih svakodnevno delimo.

I najizbirljivijima među vama ima nešto da se dopadne ????

Sudeći po iskustvima od ove sezone, Aljaska, Martini Vinogradi, Blok Brate Ajlend i manja turistička mesta na istočnoj obali su se pokazali kao dobra priča. Radeći poslove kao što su housekeeping, busser i poslove sa bakšišom, studentima je ostajalo dovoljno prostora da pored toga rade još jedan posao, pa da na kraju sezone uz umereno trošenje imaju da vrate uloženo, proputuju, i da donesu nešto preko.

Posao spasioca u pojedinim državama nije bio loša priča u smislu radnih sati, a imalo je posla i nakon sezone. Međutim, zarada je pod znakom pitanja – moguće i lošija poredeći sa gore navedenim poslovima.

KOJU AGENCIJU DA IZABEREM
Jednom kada budete sigurni koji posao biste radili i gde biste voleli da idete, počnite da zovete agencije. Na našem sajtu imate spisak agencija, a isti možete pronaći i na sajtu Američke Ambasade.

Proverite da li agencije u svojim ponudama imaju ono što vam odgovara. Proverite i sponzorske agencije sa kojima domaće agencije sarađuju. Obratite se i njima.

SKREĆEMO PAŽNJU – imali smo negativna iskustva u kojima su studenti izrazili žaljenje zbog izbora agencije samo iz jednog razloga – agencija je uslovljavala studente odlaskom na program ukoliko ne izaberu radnu ponudu koju su im ponudili. To je najčešće bio slučaj sa poslom spasioca.

KAKO DA IZABEREM RADNU PONUDU
Danas je lako saznati o budućem poslodavcu s obzirom na svepristunost na društvenim mrežama. Fejsbuk, Tviter, YouTube, Instagram, i sve popularniji Snepčet su samo početni koraci koje ćete napraviti sa ciljem da stvorite neku sliku o tome šta vas čeka. Samo, problem je što vi vidite kako neko vidi sebe. Sledeći korak je da saznate kako drugi vide njih.

Najbolju stvar koju već sada možete da uradite je da preuzmete aplikaciju Yelp ili da odete na njihov sajt. Foursquare skoro više niko u Americi ne koristi. Amerikanci jako vole da pišu kritike, a Yelp je trenutno najuspešniji generator komentara kafića, pabova, restorana, čak i hotela, apartmanskih naselja, turističkih atrakcija i dr.
Slična priča je i sa TripAdvisor-om.
Fejsbuk je nedavno ušao u ovu igru.

Pronađite vašeg budućeg poslodavca!
Čitajte šta drugi misle o njemu. Pogledajte kakva su očekivanja gostiju.
Tada ćete znati i šta bi se od vas očekivalo.

FIND OUT ABOUT YOUR JOB, EMPLOYER AND PLACE

FIND OUT ABOUT YOUR JOB, EMPLOYER AND PLACE

Pogledajte i GlassDoor. Tu možete da dobijete informacije o poslodavcu od zaposlenih, visini primanja, ali i da saznate pitanja koja postavljaju na intervjuima!

Nikada više načina nije postojalo da se informišete o potencijalnom poslu, vašem poslodavcu i mestu u koje idete.

Naravno, potražite i kod nas na sajtu da li već postoji iskustvo u vezi sa konkretnom radnom ponudom.

Ako vam se svidi to što saznate, ne premišljajte se previše, već reagujte odmah. Počnite da se pripremate za intervju sa poslodavcem, ukoliko je isti predviđen.

ŠTA JOŠ TREBA DA ZNAM
Zapitajte se koji je vaš glavni motiv odlaska na program? Da li je to zarada? Da li je to prilika da vidite nešto novo, da putujete tamo gde ste oduvek želeli? Da usavršite engleski jezik? Od svega pomalo?

Da li znate zašto? Zato da ne biste bili razočarani ako program ne ispuni vaša očekivanja na kraju. Kakav god bio ishod, imaćete jedno vredno iskustvo više. Budite pametni, učite iz njega i gledajte da ga iskoristite u vašim budućim životnim avanturama!

Puno sreće u izboru posla i agencije!
Puno sreće sledeće sezone!

Slika: Joe Magarac, Američki Folklorni heroj. Predanje kaže da je bio od čelika, da je štitio slabije i da dolazi sa ovih prostora. Bio je simbol teškog i požrtvovanog rada na izgradnji američke industrije.

Drugi saveti

BOOKING I FAZONI

Više puta pominjan, kako u dosadašnjim savetima, tako i na našim društvenim mrežama, servis Booking može da bude vaš savršen saveznik u potrazi za povoljnim smeštajem. U nekoliko jednostavnih koraka, objasnićemo vam kako da i vi ovladate ovim servisom i kako da na vašim budućim putovanjima budete spremni da pronađete ono što vam najviše odgovara. Za primer smo izabrali mesto odakle sve počinje i gde se završava – Njujork

Opširnije