ŠTA MORATE DA URADITE PRE ODLASKA U AMERIKU

Work and travel program je sada već uigrana utakmica u kojoj su igrači više manje poznati, a cilj igre je bio i ostao isti – da iz programa izvučete maksimum!

Svako putovanje je veliki korak u nepoznato, čak i kada su vam poznati inputi. Napuštanje zone komfora, koju čine vaši prijatelji, porodica, devojka, dečko, izlasci, pa čak i sopstvena soba, predstavlja ogroman stres i preti da poremeti stanje u kome se nalazite. Work and travel program je sada već uigrana utakmica u kojoj su igrači više manje poznati, a cilj igre je bio i ostao isti – da iz programa izvučete maksimum!

Kako vam glava ne bi bila puna toga šta treba da obavite pre nego što krenete; da se ne bi pitali se da li ćete uspeti da postignete sve i da li ćete uspeti da se snađete —> sastavili smo jednu malu listu, koja vam može poslužiti kao prva pomoć pred polazak.

Ako smatrate da možete drugačije od ovog, slobodno to učinite prema vašem vremenu i volji. Ono što je jako bitno – nemojte biti lenji! KAKO SE SADA BUDETE POSTAVILI, VERUJTE, TAKO ĆE VAM BITI I U AMERICI.

ŠTA MORATE DA ISPUNITE PRE ODLASKA U AMERIKU

Posetite lekara i zubara. Mladi ste, tako da nema potrebe za nekim velikim intervencijama. Ipak, zbog promene načina života, navika i ishrane, organizam može da reaguje na različite načine. Testirajte krv ako se osećate čudno. Proverite na šta ste alergični za slučaj da zaboravite lekove i da morate da pijete američke. Takođe, popravite one zube koje zubar proceni kao kritične, da ne biste imali problema u Americi i u zdravstvenom i u finansijskom smislu.

Položite što više ispita. Budimo realni – ispiti su poslednja stvar o kojoj sada razmišljate. Obrazovni sistemi u regionu su takvi da ostavljaju dovoljno prostora za popravne, ali ako pretpostavite da će i po povratku iz Amerike uslediti period sličan ovom pred polazak, gde ćete se viđati sa društvom i euforično deliti doživljaje, možda bi bilo najbolje položiti što više ispita pre nego što pođete.

Koristite društvene mreže. Hej, ovo je “the must”! Povežite se! Pronađite grupu na fejsu ili još bolje, napravite svoju i dodajte ljude sa kojima ćete ići. Neka nosi naziv mesta kuda idete uz dodatnu odrednicu Work and Travel, ili tome slično. Povežite se! Postavljajte pitanja o samom mestu pred polazak, dok ste tamo pokušajte da se okupite i razmenite iskustva o traženju dodatnog posla, mestima za izlazak i slično.

Dovedite se u red – krenite da vežbate. Iskoristite vreme sada kada nije ni suviše toplo ni suviše hladno, pa zato pravac neka šuma na trčanje, teretana, plivanje. To vam može uzeti svega sat-dva vremena svakog drugog dana, ali ćete se osećati mnogo bolje, i kanalisaćete trenutnu euforiju na pravi način. Smanjite kafu i gazirana pića. Trovaćete se tamo svim i svačim, svaki dan. Garantovano!

Naučite merne jedinice. Ako ovu stranicu otštampate, ili printskrinujete, možda i ne morate da učite.

1 Mile = 1.609344 Kilometers
1 Feet =  0.3048 m
1 gallon = 3.78541178 liter
1 ounce = 28.3495231 grams
1 pound = 0.45359237 kilograms

Pripremite dokumentaciju. Ako ste već prošli proces viziranja, poslušajte šta su vam do sad u agenciji i na orijentacijama sigurno rekli i napravite kopije dokumenata, te podelite vašim roditeljima i prijateljima za slučaj da dođe do gubitka istih.

Otvorite naloge na Dropbox-u ili Google Drive-u i tamo ostavite kopije vaše lične karte, pasoša, vize, a kasnije i SSN-a i ostalih papira koji budu pratili vaš proces i boravak u Americi. Gubitak pasoša nije retka pojava i postupak može da bude jako neprijatan. Znamo iz iskustva. Zato je dobro imati kopije!

Izvadite međunarodnu vozačku dozvolu.* Za slučaj da potrebe posla to zahtevaju, posebno kod spasilaca na bazenima, ili ako kasnije budete želeli da iznajmite auto. Međunarodna vozačka se vadi u Auto Moto Savezu Srbije i košta 2000 dinara. Sa novim vozačkim dozvolama koje imaju čip, međunarodna dozvola vam ne treba za Ameriku.

Maksimalno istražite mesto gde ćete biti. Za početak pogledajte gde biste najbliže vašem mestu mogli da podnesete zahtev za SSN (Social Security Number lokator, unesite samo ZIP kod vašeg grada i dobićete najbližu kancelariju), ako to već činite u svojoj režiji. Istražite koji je veći grad najbliži (ako već niste smešteni u jednom takvom), gde je najbliži Walmart, koju su marketi u blizini, gde možete da izađete u provod, šetnju, a možda i najbitnije – gde biste mogli da tražite dodatni posao.

Odličan trenutak da krenete da usavršavate engleski! Obrazovni sistem u regionu je takav da… Šalimo se, ali tamo neće biti šale kada se nađete u situaciji gde treba da objasnite odakle dolazite. Jovana je to lepo napisala u tekstu koji možete pročitati na našem sajtu: Serbia, not Siberia.

Zato, dok gledate smešne mačke, 24 minuta sa Zoranom Kesićem, Zvognja na Youtube-u ili nešto slično na TV-u, otvorite našu grupu Nejl det bijaaać na fejsbuku u kojoj skoro svakodnevno pišemo korisnu frazeologiju na egleskom, ili Engleski za početnike pa se pripremite ili malo obnovite znanje. Razgovor sa prijateljima na engleskom takođe može biti interesantna vežba, jer ćete 80% vremena provoditi sa ljudima koji ne dolaze iz engleskog govornog područja.

VREME JE DA PODELITE OVAJ TEKST SA VAŠIM PRIJATELJIMA!
Oni koju planiraju da idu na program – biće vam zahvalni!

Ako imate drugačija iskustva, pišite nam u komentarima ????


ps. *ovaj savet smo pisali 2013. godine kada je počela izrada novih vozačkih dozvola sa čipom, i sa takvim dozvolama može da se i vozi i rentira auto u Americi. Nije potrebna međunarodna.

Drugi saveti

BOOKING I FAZONI

Više puta pominjan, kako u dosadašnjim savetima, tako i na našim društvenim mrežama, servis Booking može da bude vaš savršen saveznik u potrazi za povoljnim smeštajem. U nekoliko jednostavnih koraka, objasnićemo vam kako da i vi ovladate ovim servisom i kako da na vašim budućim putovanjima budete spremni da pronađete ono što vam najviše odgovara. Za primer smo izabrali mesto odakle sve počinje i gde se završava – Njujork

Opširnije