ŠTA RADITI U BOSTONU četvrti deo

NASTAVAK SA STRANE TRI
NASTAVAK SA STRANE TRI   Nadamo se da se niste umorili od ovolike šetnje jer vas najzanimljiviji deo čeka na samom kraju ???? Pošto smo videli kako Boston izgleda sa visine, idemo sada da prošetamo malo tamo gde se muvaju naši vršnjaci…   CAMBRIDGE, HARVARD UNIVERSITY, MIT cambridge_harvard_memorial   Kembridž je deo grada u kojem se nalaze dva prestižna univerziteta – Harvard i Masačusetski tehnološki institut (MIT). Takođe je i deo grada u kojem su cene nekretnina vrtoglavo visoke i tu je računica jasna – velika tražnja, a mala ponuda smeštaja. Puno azijata spremnih da plate. Kada prošetate velikim parkom koji pripada Harvardskom univerzitetu i makar na trenutak skapirate da šetate u blizini najvećih svetskih mozgova ili budućih osnivača nekog novog multimilijarderskog projekta, preporučujemo vam da nastavite prema Harvard Skveru gde ćete uz dobro pivo i burger utoliti tugu zbog osećaja nedostižnosti svega toga. Napomena: u pabove bolje da ne ulazite bez pasoša ili bilo kojeg ID-a na kojem jasno stoji istaknuto kada ste rođeni. Neće vam prodati alkohol pa makar izgledali kao da imate 60 godina.   CHARLESTOWN charlestown U filmu The Town, u kojem jednu od glavnih uloga igra novi Betmen, Ben Aflek, imate priliku da vidite jedan od najlepših urbanih delova Bostona. Istorijski gledano, Čarlstaun se smatra najirskijim delom Bostona.
Ovde su se u značajnom broju doseljavali imigranti tokom “Velike gladi u Irskoj” u 19. veku. U drugoj polovini 20. veka, Čarlstaun je bio poznat po sukobima irske mafije.
Tokom osamdesetih, jeftine zgrade, nekadašnja brodogradilišta i industrijski kompleksi, kao i radnička naselja, počinju da se pretvaraju u skupe stambene komplekse namenje dobrostojećim pripadnicima srednje klase. To je bio jedan od načina na koji je tadašnji gradonačelnik pokušao da se izbori sa mafijom. Njihovim doseljenjavanjem, originalno stanovništvo sebi ne može da priušti povećanje dažbina i troškova života i malo po malo mnoge porodice počinju da napuštaju Čarlstaun. Ovim se u značajnoj meri izmenila demografska struktura, ali su Irci (odnosno oni koji se tako osećaju) i dalje prisutni u većem broju. Šta raditi u Čarlstaunu?
– Izađite na vodu!
– Potražite Boston Navy Yard.
– Tu imate i park odakle se pruža predivan pogled na Bostonski skajlajn.
– Tu imate i USS Constitution, za koji kažu da je najstariji ploveći brod na svetu u službi Američke ratne mornarice, napravljen krajem 18. veka. U pitanju je fregata-jedrenjak sa tri jarbola.
– Kada napravite krug, prošetajte do Bunker Hill-a i izgubite se po okolnim uličicama i kaldrmi;
– Svratite u lokalni pab na pivo.   KUDA DALJE?
Credits | PLD Magazine

O ovom mestu nećete čitati u vodičima. Mapparium, Boston – Credits | PLD Magazine

Posle ovakvog dana i verovatno drugog ili trećeg piva, noge su dovoljno teške da bi pristale na bilo šta drugo osim da se vrate u krevet.
A i kasno je već.
Taman vreme da krenete kući. Ako vam je ostao još jedan dan ili više, sigurno ćete i sami otkriti kako u gradu imate organizovan ozbiljan broj atrakcija i aktivnosti, uglavnom povezanih sa istorijom, ali možete ići i na vodu pa da posmatrate kitove, npr. Kada je reč o filmovima, imate tri dosta dobra, sa jakom glumačkom ekipom, pa i tako možete da se “promuvate” gradom i skapirate taj čuveni Bostonski akcenat.
Filmovi: The Town, Departed, Boondock Saints. Grad ima veliki broj nadimaka:
The Hub (of the universe), The Cradle of Liberty, The Athens of America, ali i Beantown što se smatra uvredljivim nazivom za ovaj grad. I za kraj – mogli smo da vam pišemo o Bostonskoj čajanci, bostonskom masakru i sličnim događajima koji su pokrenuli Amerikance na borbu za nezavisnost, ali vrlo dobro znamo da vas to interesuje koliko i nelinearna optika i nano-fotonika. Važno je samo da lepo ispunite i provedete vreme u ovom predivnom gradu. Sve ostalo što nismo pokrili, istražite sami ???? Uživajte!   NADAMO SE DA SMO VAM PRENELI DELIĆ MAGIJE OVOG DIVNOG GRADA?
PODELITE SA VAŠIM PRIJATELJIMA ILI DECOM AKO SU NA PROGRAMU I PLANIRAJU DA PUTUJU U BOSTON <3   vbr_1  

4/4


Drugi saveti

BOOKING I FAZONI

Više puta pominjan, kako u dosadašnjim savetima, tako i na našim društvenim mrežama, servis Booking može da bude vaš savršen saveznik u potrazi za povoljnim smeštajem. U nekoliko jednostavnih koraka, objasnićemo vam kako da i vi ovladate ovim servisom i kako da na vašim budućim putovanjima budete spremni da pronađete ono što vam najviše odgovara. Za primer smo izabrali mesto odakle sve počinje i gde se završava – Njujork

Opširnije