TOP 5 RAZLOGA ZA ODLAZAK NA PROGRAM

Na nekoliko prethodnih sajmova poslova na kojima smo prisustvovali, imali smo priliku da čujemo šta studenti odgovaraju na pitanje regrutera ili samih poslodavaca kada ih pitaju “Zašto želite da idete na work and travel program?”

Na nekoliko prethodnih sajmova poslova na kojima smo prisustvovali, imali smo priliku da čujemo šta studenti odgovaraju na pitanje regrutera ili samih poslodavaca kada ih pitaju “Zašto želite da idete na work and travel program?

Kako je ovaj program dizajniran prvenstveno sa ciljem da približi američku kulturu i način života mlađim generacijama koje iskustva stečena boravkom na programu mogu da prenesu na svoje društvo i okolinu, sledeći odgovori uopšte ne čude i zapravo raduju i daju nadu da se studenti iz iskrenih pobuda prijavljuju na work and travel.

1. DA USAVRŠIM SVOJE ZNANJE JEZIKA

Jedno od pravila za učenje i usvajanje stranog jezika podrazumeva da barem neko vreme provedete u zemlji gde je taj jezik maternji. Kada ste 24/7 izloženi tom jeziku, mozak drugačije počinje da radi, brže usvajate nove pojmove, a onog trenutka kada počnete da sanjate na drugom jeziku, na dobrom ste putu da njime ovladate!

Zapravo, cilj treba da vam bude da se osećate komforno i spremno čak i kada vas neko startuje na ulici i pita: “Hey girl, take a walk on a wild side…”

2. DA UPOZNAM NOVE LJUDE

Ako ste ovo rešili, sa Amerikom sigurno nećete pogrešiti. Čak i da ste po prirodi stidljivi, ljudi će vam prilaziti sami, posebno ako radite kao spasioci, ili na nekim poslovima gde imate mogućnost da razgovarate sa posetiocima, gostima, strankama, kupcima… Amerikanci vrlo često razgovor iniciraju sa neobaveznim “how you doing?”, pa ako se desi da vam nekada nije do razgovora, samo iskulirajte, ali budite prijatni. I sa osmehom ????

3. DA STEKNEM NOVA ISKUSTVA

Sam odlazak na drugi kraj sveta je iskustvo za sebe. Nekima to bude prvi let avionom – iskustvo za sebe. Naručivanje tripl-čiza u Mekdonaldsu, sendviča deo po deo u Sabveju, ajs-čoko-karamel-tofi-adišnl-šot-ov-espreso kafe u Starbaksu – iskustvo za sebe. Neko ostavi cigarete jer su paklice u Americi preskupe – fenomenalno iskustvo! Neko proba travu po prvi put, posebno sada kada je u pojedinim američkim državama postala još i legalna – iskustvo za sebe. Ustajanje u 6am kako bi se spremili na vreme za posao koji nikada ranije niste radili, i to na jeziku koji nikada niste aktivno koristili, odlazeći u krevet u 2am sutradan, pogađate – iskustvo za sebe. Zapravo, sve novo što budete radili, a što od vas bude zahtevalo da izađete iz tkz. zone komfora je posebno iskustvo.

4. DA VIDIM NJUJORK, LA, MAJAMI…

Putovanje po Americi je možda i najlepši deo programa. Uz zarađeni novac, sebi možete da priuštite različita putovanja i zaista, mnoga od njih su vrlo dostupna, čak i za studentski work and travel džep. Neko samo želi da šeta uličicama Vest Vilidža i Sohoa, neko želi da prošara Zapadnom obalom, neko da baci kockice u Vegasu, a neko da popije pivce, dva, gajbu i flašu Džeka na Saut Biču. Nekome ni sav pesak Istočne i Zapadne obale nije dovoljan, pa ga traže po Dominikani, Meksiku, Bahamima. Uskoro i na Kubi… Uz dobru organizaciju, sve ove destinacije su na nekoliko sati daleko od mesta gde se u tom trenutku budete zatekli.

5. DA ISTRAŽIM GRANICE SVOJIH SPOSOBNOSTI

Pa kako drugačije? Work and travel program je najmanje bolan način da to naučite. Sve što treba da savladate je da pitate ono što ne znate i da vas nije sramota da to pokušavate sve dok ne dobijete odgovor. Da ne očajavate ako vas dvoje iskulira, treći kaže pogrešnu informaciju, četvrti zaje**, peti napusti… Da koliko god situacija delovala bezizlazna, da ne postoji toliko veliki problem koji nije rešiv – naravno ukoliko je u granicama zakona. Svakako je sadržajnije od istraživanja sposobnosti da danima ležete u krevet pijani posle izlaska u Trokaderu i Top Hilu, ili “srednjoškolskih ekskurzija” po Kavosu, Lefkadi, Sunčevom bregu. Možda u Americi naučite nešto više od toga da se određena pića ne mešaju…

 


GRUPA AUTORA

Drugi saveti

BOOKING I FAZONI

Više puta pominjan, kako u dosadašnjim savetima, tako i na našim društvenim mrežama, servis Booking može da bude vaš savršen saveznik u potrazi za povoljnim smeštajem. U nekoliko jednostavnih koraka, objasnićemo vam kako da i vi ovladate ovim servisom i kako da na vašim budućim putovanjima budete spremni da pronađete ono što vam najviše odgovara. Za primer smo izabrali mesto odakle sve počinje i gde se završava – Njujork

Opširnije