ZATVARANJE RAČUNA U AMERICI

Koliko nam poruka stigne pred početak sezone u vezi otvaranja računa u Americi, gotovo jednako počnu da pristižu pred kraj sezone u vezi zatvaranja. I uvek se radi o istim problemima:

Koliko nam poruka stigne pred početak sezone u vezi otvaranja računa u Americi, gotovo jednako počnu da pristižu pred kraj sezone u vezi zatvaranja. I uvek se radi o istim problemima:

– ne mogu da podignem sav novac odjednom, a putujem sutra nazad;
– trebao sam da najavim zatvaranje računa unapred, a banka kaže da može da mi isplati samo jedan deo;
– na bankomatu postoje dnevni limiti za podizanje para;
– zaboravio sam da zatvorim račun, obračunali su mi mesečno održavanje, šta sada da radim?

U svim ovim slučajevima, jasno vam je da zatvaranje računa morate da planirate unapred. Čak i da vam se ponove sve ove situacije, to nije ništa strašno i srećom danas se taj problem rešava u nekoliko minuta. Vi ni ne morate da budete u Americi da biste ugasili račun.

 

EVO ŠTA TREBA DA URADITE

Situacija broj 1 – još uvek ste u Americi

Jednostavno pozovite banku ili prošetajte do njih nekoliko dana ranije pred vaš povratak i najavite da uskoro odlazite i da želite da podignete sve pare i da ugasite račun. Bankarski službenik će vam reći da li je moguće sve pare podići već taj dan (ako nije veliki iznos) ili da ipak dođete sutradan ili prvi sledeći radni dan kada bi oni trebali da pripreme sve za gašenje računa.

Situacija broj 2 – napustili ste Ameriku

Ukoliko ste sačuvali papire koje vam je banka dala kada ste otvarali račun, na papirima bi trebali da budu navedeni svi mogući brojevi telefona. Pa i broj telefona ukoliko pozivate iz inostranstva.

Ono što vas ovde zanima je takozvani TOLL FREE PHONE # (na stranici Nejl det bijaaać gde zajedno učimo engleski smo rekli da je to oznaka za brojeve ???? ), i pozivom na taj broj, vaš telefon ne bi smeo da bude zadužen!

Ukoliko ne uspete da pronađete taj broj, potražite na internetu jednostavnim upitom INTERNATIONAL TOLL FREE PHONE NUMBER ________________ (pa ime vaše banke).

Kako biste bili 100% sigurni da vam neće naplatiti nijedan dolar za taj poziv, još bolje je da lepo uhvatite Skajp i da sa tako pozovete.

 

ŠTA MORATE DA PRIPREMITE

– vaš SSN ukoliko imate, a trebali bi da imate
– da znate vaše podatke kao što su ime, prezime, godina rođenja, grad u kojem ste rođeni, što bi trebalo da znate ????
– vašu karticu zbog poslednja četiri broja koja ćete izdiktirati bankarskom službeniku
– strpljenje, jer nekada prođe i više od pola sata dok vas Call centar ne poveže sa službenikom

 

KAKO IZGLEDAJU POZIV I RAZGOVOR SA SLUŽBENIKOM

Čim se uspostavi veza, govorni automat vas redom pita podatke kao što su broj vašeg Socijalnog broja, potvrda vašeg imena i poslednje četiri cifre sa platne kartice.

Onda prolazite kroz standardno preslušavanje opcija gde treba da izaberete odgovarajuću ili čim čujete kako da stupite u kontakt sa službenikom da pritisnete taj broj ili da izgovorite “ASSOCIATE” ili kako vam govorni automat bude sugerisao.

I onda čekate…

još malo čekate…

proverite šta ima na fejsu…

lajkujete status na stranici Work and travel iskustvo…

čujete zvono i …

“Dobar dan, hvala na pozivu, Džejn je na bscoausoqiyd0s91hs0huhkadkajbjkdad!”#$%&'()= …” (ovako obično izgleda njihovo predstavljanje što vam i nije mnogo bitno jer vi odmah možete da pređete na stvar)

“Dobar dan, želim da ugasim račun u banci i potrebna mi je vaša pomoć. Šta je potrebno da vam dostavim od podataka?”

Ako se desi da službenik jako brzo priča i da vi retko šta razumete kako treba, slobodno sugerišite sagovorniku da uspori i zamolite da vam polako još jednom ponovi to što vam je rekao.

Uskoro vi rešavate vaš problem i svi su srećni.

NAPOMENA: Službenik nikako ne bi smeo da vas pita za tri cifre sigurnosnog koda koje se nalaze na drugoj strani kartice. Ako imate neke pare na računu, nemojte da delite ove tri cifre ni sa kim!

Ako nemate ništa, a želite da ugasite račun, do sada je važilo pravilo da preko interneta niko ne može da vas uvali u minus. Samo sa bankomata. U tom slučaju ako se baš desi da traže, vi prvo pitajte da li je neophodno. Ovde još nismo sigurni šta da vas posavetujemo.
ALI MENI SU NAPLATILI ODRŽAVANJE RAČUNA?

Nikakav problem. Zamolite ih za “one time favor” i sigurno će vam oprostiti taj dug.

 

DOBRO, A ŠTA AKO SU MENI OSTALE NEKE PARE NA RAČUNU?

Uskoro pišemo opširnije na tu temu u sledećem tekstu u vezi transfera novca iz Amerike. Pratite nas ????

 

NADAMO SE DA VAM SE TEKST DOPAO?
PODELITE SA VAŠIM PRIJATELJIMA KOJI SU TRENUTNO U AMERICI!


 

Naslovna slika preuzeta sa sajta Self Lender

Drugi saveti

BOOKING I FAZONI

Više puta pominjan, kako u dosadašnjim savetima, tako i na našim društvenim mrežama, servis Booking može da bude vaš savršen saveznik u potrazi za povoljnim smeštajem. U nekoliko jednostavnih koraka, objasnićemo vam kako da i vi ovladate ovim servisom i kako da na vašim budućim putovanjima budete spremni da pronađete ono što vam najviše odgovara. Za primer smo izabrali mesto odakle sve počinje i gde se završava – Njujork

Opširnije