ZAŠTO VAM (NI)JE POTREBAN ID

Prema poslednjim informacijama, od 1. jula 2017. godine u skoro svim Američkim državama nije više moguće izvaditi ID ukoliko u vašoj vizi piše da ćete u Americi boraviti kraće od godinu dana.

Prema poslednjim informacijama, od 1. jula 2017. godine u skoro svim Američkim državama nije više moguće izvaditi ID ukoliko u vašoj vizi piše da ćete u Americi boraviti kraće od godinu dana. Mnogo pre toga, slične izmene su uticale i na izdavanje Američke vozačke dozvole, takođe ograničavajući izdavanje iste na određene tipove viza i njihovu dužinu trajanja.

U državama u kojima je moguće danas podneti zahtev za ID, dužina trajanja, odnosno važenja dokumenta je ograničena na dužinu trajanja vize. U kojim stejtovima je moguće izvaditi ID, pročitajte u nastavku.

 

ŠTA SU ID I DL?


Dva američka dokumenta koja potvrđuju vaš identitet u Americi su Identity Document (ID) i Driving Licence (DL). Sa DL-om, pored toga što pruža dokaz o vašem identitetu, možete i da upravljate motornim vozilima.  Malo ljudi zna da ne možete da imate oba dokumenta! Ili jedan, ili drugi.

Pitanje koje se samo nameće iz ovoga je da li vam je ID ili DL zaista potreban u Americi, i zbog čega veliki broj studenata, posebno iz Srbije, postavlja pitanja na društvenim mrežama gde i kako mogu da ih dobiju?

Odgovor na prvo pitanje je – ID I DL VAM APSOLUTNO NISU POTREBNI!

Odgovor na drugo pitanje je – i dalje je moguće aplicirati za ID u pojedinim stejtovima nakon izmena od 1. jula, ali se važnost dokumenta, tj. trajanje istog, ograničava na trajanje vize, tj. dužinu dozvoljenog boravka.

 

KO SVE MOŽE DA APLICIRA ZA ID


Prema novim propisima koje smo već naveli, svako ko boravi u Americi duže od 12 meseci, može da aplicira za ID. Pored ovog, trenutno aktuelnog i najvažnijeg uslova, moraju da budu ispunjeni i sledeći uslovi:

– da imate 14 godina (od stejta do stejta se godine razlikuju, ima definicija i za 16, 18, 21. godinu)
– da niste u posedu ID-a nekog drugog stejta
– da ste rezident stejta u kojem aplicirate za ID (odnosno, da živite u toj američkoj državi)
– da imate makar jedan dokument ili dokaz kojim potrvđujete da ste rezident stejta u kojem aplicirate za ID
– da imate validni Socijalni broj (SSN)
– da imate makar jedan dokument kojim potvrđujete vaše godine, tj. godinu rođenja
– da imate neki dokument na kojem je i vaš potpis
– DS obrazac ukoliko ste na programu.

Napominjemo da sva dokumenta moraju da budu prezentovana u originalu. A na primeru države Masačusets, pogledajte koji sve tipovi viza imaju pravo da podnesu zahtev za ID, a koji ne: ID requirements massachusetts

 

GDE JE SADA MOGUĆE IZVADITI ID I NA KOLIKO?


Poslovično proverene države kao što su Vašington i Masačusets, u kojima je pored ID-a mogao bez problema da se završi i DL, od 1. jula su uvele ograničenja i više nije moguće aplicirati ni za jedan od ovih dokumenata ukoliko u Americi provodite kraće od godinu dana.

Zapravo, za državu Vašington u pojedinim grupama na fejsbuku tvrde da može, a takođe se pominju i Kalifornija, Teksas, i na više mesta država Njujork.

Kako biste se sami uverili u tačnost svega ovoga, najjednostavnije je da ukucate u pretraživačima “ID requirements”, pa ime stejta u kojem bi aplicirali, i onda pažljivo tražili da li postoje ograničenja za određene vize i starosne grupe i koja su.

 

ZAŠTO VAM JE ID POTREBAN?


ID vam najčešće traže na uvid kada kupujete alkohol i cigarete, ako želite da uđete u klub ili bar u kojem se služi alkohol, tražite smeštaj, ili aplicirate za neke stvari koje u principu jedino Amerikanci ili oni sa statusima koji im omogućavaju duži boravak i rad, mogu da dobiju: kreditne kartice, kredite i sl. Takođe, ID vam je sasvim dovoljan ukoliko putujete između Američkih stejtova.

ID se realno koristi za lakše traženje dodatnog posla, posebno kod onih poslodavaca koji bi za pozicije gde je dobra satnica, ali nešto zahtevniji uslovi rada (dobro znanje jezika, npr.) radije uzeli Amerikance nego internacionalne studente. Sa ID-ijem se ovaj problem nekako lakše rešava.

Svi studenti koji dolaze na Work and travel program, u Ameriku moraju da uđu sa pasošem i pasoš je jedini validni dokument koji vam je potreban kako bi dokazali vaš identitet i ono što se pored toga najčešće traži na uvid – godine starosti. To je ujedno i dokument sa kojim možete nesmetano putovati unutar Amerike u okviru dozvoljenog boravka koji je naveden u vašoj vizi.

Drugi dokumenti koji mogu poslužiti kao dopunski su vaša vozačka dozvola (plastična kartica, ne papirni dokument), ili međunarodna vozačka dozvola sa kojima možete nesmetano upravljati motornim vozilima do određenog vremenskog perioda od trenutka ulaska u zemlju, koji je u svakoj Američkoj državi različit. Negde je to do mesec dana, negde do tri meseca, ali će to policija retko proveravati osim ako niste napravili težak prekršaj kao što je ugrožavanje života i imovine ljudi.

Dakle, ID vam uopšte nije potreban.

Imajući ovo u vidu, potpuno je jasno da svi studenti koji se po društvenim mrežama raspituju za izdavanje ID-a, u najvećem procentu slučajeva – planiraju da ostanu u Americi.

 

ZLOUPOTREBE I PROMENE PROPISA


Nećemo pisati o tome koliko je odluka studenata koji ostaju nakon isteka dozvoljenog boravka u Americi pogubna po sam program i koliko su u prethodne dve godine mnogi studenti ispaštali tako što im nije bila odobrena viza u Američkoj ambasadi. To ne pogađa samo one koji žele da učestvuju na Work and travel programu, već i vaše vršnjake koji žele turistički da posete Ameriku. O tome je već bilo reči u članku 600 srpskih studenata ostalo ilegalno u Americi 2016. godine 

Takođe, nećemo zalazati u to da li je takva odluka pogubna po samog studenta, jer postoje različiti razlozi zbog kojih neko odluči da ostane, i nije na nama da sudimo da li je to u redu ili ne.

Da nije prethodnih godina bilo tolikih kršenja pravila programa, ne bi ni došlo do pooštravanja propisa u vezi sa izdavanjem dokumenata. Prvo je ukinuta mogućnost da dođete do vozačkih dozvola u većini stejtova, a kasnije i u skoro svim stejtovima, potom su Ambasade u Balkanskim zemljama povećale procenat onih koji su odbijani na intervjuima, a od 2017. godine ni ID više nije moguće izvaditi tokom boravka na J1 vizi.

Kada se to desilo u Masačusetsu, koji je poznat kao najliberalniji stejt u Americi i u kojem su začete mnoge ideje koje su dovele do većih sloboda u zemlji, onda je sasvim jasno da uvođenjem ovih novih propisa nešto debelo nije u redu i da se Američka administracija ozbiljnije pozabavila imigracionim problemom.

Za očekivati je da dođe i do promena ili reformi u celokupnom programu Kulturološke razmene, čiji značajan deo predstavlja Work and travel program. Koga zanima o čemu se tu priča, neka obavezno pročita članak koji smo posebno pripremili na tu temu – Reforma J1 programa

 


Naslovna slika preuzeta iz gugle pretrage, koji vodi prema stranici AJ+ na youtube-u.

Drugi saveti

BOOKING I FAZONI

Više puta pominjan, kako u dosadašnjim savetima, tako i na našim društvenim mrežama, servis Booking može da bude vaš savršen saveznik u potrazi za povoljnim smeštajem. U nekoliko jednostavnih koraka, objasnićemo vam kako da i vi ovladate ovim servisom i kako da na vašim budućim putovanjima budete spremni da pronađete ono što vam najviše odgovara. Za primer smo izabrali mesto odakle sve počinje i gde se završava – Njujork

Opširnije