24 SATA U ČIKAGU

Čikago je za mene grad bezbroj mogućnosti, grad koji je potpuno drugačiji leti i zimi, mesto odličnog provoda, super restorana i klubova, mesto gde ćete u Walmart-u verovatno čuti naš jezik, gde možete jesti sarmu i kupiti Plazmu, grad koji me je brzo osvojio, i koji me je naučio mnogim stvarima.
Čikago je za mene grad bezbroj mogućnosti, grad koji je potpuno drugačiji leti i zimi, mesto odličnog provoda, super restorana i klubova, mesto gde ćete u Walmart-u verovatno čuti naš jezik, gde možete jesti sarmu i kupiti Plazmu, grad koji me je brzo osvojio, i koji me je naučio mnogim stvarima. Ipak, za mnoge će biti samo usputna stanica, i nece imati priliku da ovde provedu mnogo vremena. Za sve one koji će Čikagu pokloniti tek nekoliko dana ili sati, evo malih saveta kako ih pametno iskoristiti:  

1. WILLIS TOWER ILI SKYDECK


Novosađanka u Čikagu @ SkyDeck

Novosađanka u Čikagu @ SkyDeck


Ovo je jedna od prvih turističkih atrakcija koje sam posetila. SkyDeck je zgrada izgrađena 1974.godine i jedno vreme bila je najviša u USA. Visoka je 412m, i posetioci imaju priliku da odu na 103.sprat gde se nalazi obzervatorijum, predivan pogled, i čuvene “kocke” koje su sa sve 4 strane od stakla. Samo najhrabriji se odluče da stanu na ove površine, ali osećaj i pogled su neprocenjivi. Ulaz je $23, a u zavisnosti od gužve, potrebno vam je oko 1h za ovu atrakciju.  

3. ARCHITECTURE BOAT TOUR


Architecture boat tour | Credits: www.architecture.org

Architecture boat tour | Credits: www.architecture.org


Zimi ovo može biti izazov, ali ako dolazite u Chi u periodu između marta-novembra, trebalo bi da bude okej. Kroz Čikago prolazi reka Chicago i grad leži na obali jezera Michigan. Postoje dve vrste vožnje brodom – rekom i na samom jezeru. Moja preporuka je da ako morate da birate, izaberete reku i Architecture boat tour jer ćete zaista doživeti grad iz pravog ugla. Tu je vodič koji će vam sve vreme objašnjavati kuda prolazite, videćete apsolutno ceo downtown iz brodića, i zaista topla preporuka za sve, da izdvoje $30 za ovo i 1h za uživanje na reci. Zanimljivost: ova reka se za Saint Patrick’s day boji u jarko zelenu boju, a kada su Cups-i osvojili prvenstvo u bejzbolu, reka je bila tamno plava.  

5. NAVY PIER


Navy Pier | Credits: https://www.facebook.com/navypier/

Navy Pier | Credits: https://www.facebook.com/navypier/


Ovo je zabavni park, šetalište, mini luka, mesto gde možete uhvatiti najlepše zalaske sunca, i odakle možete krenuti u šetnju obalom jezera Michigan. Tu je točak na kojem se možete voziti i videti grad, restorani, kafići, a svako veše možete gledati spektakularan vatromet. Na zvaničnom sajtu postoji raspored vatrometa za 6 meseci unapred, i bukvalno svaki dan možete sedeti na obali i uživati. Odavde možete peške krenuti ka drugim plažicama uz obalu, gde mnogi trče, voze rolere, bicikle i uživaju. Ovo je verovatno i jedno od omiljenih mesta lokalaca, i teško ga je opisati, dok ne doživite veče na Michiganu. Možete prošetati skroz do Millenium parka gde se nalazi poznata skulptura zrna pasulja, iliti Chicago bean.   A GDE MOŽETE PROBATI ČUVENU DEEP DISH ČIKAGO PICU, POSETITI MESTA GDE SE NAŠI LJUDI OKUPLJAJU I PROBATI JOŠ NEKE ZANIMLJIVE STVARI, PROČITAJTE U CELOM TEKSTU NAŠE NOVOSAĐANKE IZ ČIKAGA – 24 SATA U ČIKAGU

Drugi saveti

BOOKING I FAZONI

Više puta pominjan, kako u dosadašnjim savetima, tako i na našim društvenim mrežama, servis Booking može da bude vaš savršen saveznik u potrazi za povoljnim smeštajem. U nekoliko jednostavnih koraka, objasnićemo vam kako da i vi ovladate ovim servisom i kako da na vašim budućim putovanjima budete spremni da pronađete ono što vam najviše odgovara. Za primer smo izabrali mesto odakle sve počinje i gde se završava – Njujork

Opširnije