ŠTA RADITI U FILIJU

Ako Vas neko upita da li znate gde ste došli, nemojte nikako reći da ste u Filadelfiji! Vi ste došli u Fili (Philly). Tako će znati da niste turista, mada će vas vaš selfi-stik svejedno odati.
Ako Vas neko upita da li znate gde ste došli, nemojte nikako reći da ste u Filadelfiji! Vi ste došli u Fili (Philly). Tako će znati da niste turista, mada će vas vaš selfi-stik svejedno odati. Na drugačiji akcenat odavno niko u Americi ne obraća pažnju. Grad se nalazi na glavnoj ruti I-95 (Interstate 95) koji se proteže duž čitave Istočne Obale. Fili je nadaleko poznat po filmu Rocky, kao i glumcu Silvesteru Staloneu koji je igrao glavnu ulogu. Verovatno niste znali da je Filadelfija bila čak 10 godina glavni grad SAD-a, kao što nije znao ni autor dok je pisao ove redove. Hajde mi da vidimo čime možemo da se pozabavimo u ovom gradu. U zavisnosti od toga šta biste voleli da posetite, u Filiju možete da provedete od pola dana do tri dana ispunjena raznim aktivnostima. Iako ćemo u nastavku navesti lokacije koje morate videti, najbolje je radi vas samih da naučite ključne ulice: Market St, Walnut St, Chestnut St, South St.
A predlog? Krenite od Penn’s Landing-a prema City Hall-u.

#1 ROCKY STATUE


Rocky Statue | Credits: Roadtrippers

Rocky Statue | Credits: Roadtrippers


Da li je ovo jedini razlog zbog kojeg ćete poželeti da dođete u Filadelfiju? Iako nam se akcioni filmovi iz ‘80-ih i ‘90-ih sada čine smešnim, retko ko će poreći da smo se kao klinci pronalazili u herojima sa malih ekrana. Roki je jedan od takvih filmova, a Silvester Stalone u njegovoj ulozi jedan od takvih likova. Na neki način je proslavio ovaj grad, a Filadelfija je odlučila da mu se oduži statuom. Statua se nalazi u blizini Muzeja umetnosti, koji je takođe poznat i pod nazivom:  

#2 ROCKY STEPSNa sajtu visitphilly.com stoji informacija da su stepenice koje vode prema istočnom ulazu u muzej, druga najpoznatija filmska lokacija na svetu! Muzej umetnosti spada u najveće muzeje tog tipa u Americi sa postavkom od 300.000 predmeta, koji uključuju slike, grafike, crteže, isl. Godišnje muzej poseti preko 800.000 ljudi. Ponedeljkom ne radi. Kada budete istrčali sve stepenike i na vrhu pobednički podigli obe ruke, okrenućete se i ugledati jedan od najlepših pogleda na grad (npr. kao na početnoj fotografiji). To što vidite se zove:  

#3 BENJAMIN FRANKLIN PARKWAY


Benjamin Franklin Parkway | Credits: Visitphilly.com

Benjamin Franklin Parkway | Credits: Visitphilly.com


Ovde ostavljamo vama na maštu i radoznalost ????  

#4 AKTIVNOSTI – VISIT PHILLY


Do sada ste na našem sajtu navikli da vas upućujemo na Google i TripAdvisor ako želite da saznate više šta možete da radite u nekom gradu ili na nekoj lokaciji. Ovoga puta preporučujemo da posetite sajt Visitphilly.com, a u sledećem linku pogledajte šta je to najaktuelnije što su urednici ovog sajta izdvojili za sve buduće posetioce Filija: Top pics in Philadelphia  

#5 NEZAVISNOST SE RODILA OVDE


The Liberty Bell | Credits: nps.org

The Liberty Bell | Credits: nps.org


I u Filiju imamo Mall (Independence Mall), poput onog Vašingtonskog, samo dosta manji. Park nosi nadimak “Američke najveće istorijske kvadratne milje”, zato što se na njemu nalazi najveći broj istorijskih znamenitosti. Nalazi se između Old City-ja i Society Hill-a. Po dolasku, neka vam početno mesto za obilaske bude Independence Visitors Center, u kojem možete da se informišete o svemu što vas zanima, ali i da pokupite besplatne ulaznice. Ove ulaznice su VREMENSKI ograničene. Možete posetiti: Indepedence Hall, National Constitution Center, kao i Liberty Bell, simbol Američke nezavisnosti. Kada je Deklaracija o Nezavisnosti potpisana, zvono se oglasilo kako bi pozvalo narod da izađe i prisustvuje čitanju Deklaracije. Tokom Hladnog rata, demonstranti su se okupljali oko zvona, kao simbola slobode, i protestovali. Mesto koje se posebno izdvaja po posećenosti od strane Amerikanaca – Betsy Ross House. Američke školarce uče da je prva Američka zastava napravljena upravo od strane Betsi Ros. Priča inače nije istinita, ali je kuća urađena u Kolonijalnom stilu i zadržala je izgled ondašnjeg vremena, pa je vredi videti. Istorijsko društvo Filadelfije tvrdi da je ova kuća posećenija nego bilo koja druga istorijska atrakcija. Lights of Liberty, odnosno “Svetla slobode” predstavljaju spektakularni zvučni i svetlosni šou sa motivima Američke revolucije. Ovom posebnom trenutku možete prisustvovati ako se zateknete predveče u Parku. Postoje različite projekcije, na 5 lokacija unutar “najveće istorijske kvadratne milje”. Biće potrebno da nabavite posebne naočare da bi mogli da gledate šou. U istom krugu se nalazi i poslovna zgrada koja je specifična samo zbog jedne stvari – ogromnog mozaika koji se nalazi u holu zgrade. U pitanju je Curtis Publishing Building, a radi se o mozaiku naziva Dream Garden.  

#6 MARKET ST.


Prva retro fotografija na sajtu u duhu članka | Credits: Shorpy.com

Prva retro fotografija na sajtu, u duhu članka | Credits: Shorpy.com


Jedna od najstarijih ulica, koja spaja Penn’s Landing i City Hall. Svedok je mnogih istorijskih događaja. Bendžamin Frenklin je ovde vršio svoje eksperimente, a mnoge poznate ličnosti iz Američke istorije su tu živele. Ulica Market je i dalje jedna od glavnih lokacija za poslovanje i trgovinu u Filadelfiji.  

#7 ŠOPING


Prema navodima nekoliko različitih sajtova, u Pensilvaniji ne postoji porez na promet (sales tax) na odeću. Tako bi onda mogli da šopingujete nešto povoljnije nego u drugim državama. Prodavnice i butici između Druge (2nd St) i Treće ulice (3rd St) se ubrajaju među najbolje maloprodajne objekte na Istočnoj obali. Preporučuju se: Sugarcube, Smak Parlour.  

#8 IZLASCI


 
South Street je mesto gde nećete ostati ni gladni, ni žedni, a usput možda nešto i kupite. Takođe jedna od najposećenijih gradskih četvrti, koja se zbog atmosfere naziva još i Boemska četvrt. Blizu ove ulice se nalazi Magic Gardens. Obuhvata tri gradske parcele, sa galerijama i velikim “spoljašnjim” lavirintom. Magične bašte su ukrašene mozaicima umetnika Isaiah Zagar-a, koje je pravio od kuhinjskih pločica do točkova bicikala.  

#9 PENN’S LANDING


Šetalište uz Delaver reku (Waterfront ili Riva), u dužini ulica Vine St i South St. Lokacija nudi puno sadržaja, pa odavde započnite vaše obilaske, ili ih ostavite za uveče. Nedaleko od Penn’s landing-a se nalazi i Prva banka Amerike (First Bank of the United States), koja je krajem 18. veka odredila jedinstvenu monetu za tada 13 država u zajednici, i koja je među prvima počela da koristi simbol orla.  

#10 OSTALE AKTIVNOSTI


Parkovi. Najvredniji vaše pažnje je The Woodlands. U pitanju je prostor na kome se nalaze Botanička bašta sa preko 1000 stabala, staze za šetnju, trčanje, i groblje. Nekada je deo ovog parka bio privatni posed poznate Filadelfijske porodice Hamilton, od kojih je ostala prelepa kuća urađena u Viktorijanskom stilu. Park je otvoren za javnost od zore do zalaska sunca. Clark park. Nalazi se nedaleko od Vudlendsa. U njemu je statua Čarls Dikensa, a ako budete imali sreće možete naleteti na izvođenje Šekspirovih dela. Od maja do novembra svakog četvrtka i subote se održavaju Marketi na kojima farmeri prodaju svoje proizvode. Rittenhouse Square. Preko dana ga posećuju skejteri, a predstavlja mesto gde lokalci najčešće izvode pse. Okružen je luksuznim i poslovnim zgradama, dok unutar parka nemate osećaj da ste u gradu zbog prividne tišine. Penn Museum – Antropološki i arheološki muzej, nastao pre oko 125 godina sa ciljem proučavanja ljudskog čovečanstva. Deo je Univerziteta Pensilvanija. The Franklin Institute – jedan od najstarijih centara za naučno obrazovanje i razvoj u SAD, koji datira još od 1825. Takođe se smatra jednim od najboljih Američkih naučnih muzeja. Na Vašim putovanjima ćete naučiti da svaki veći grad u SAD ima svoj China Town. Ovaj koji se nalaze u Filiju se smatra jednim od zanimljivijih, pa ako vam ostane vremena, prošetajte ovuda. Lokalci smatraju Katedralu Saints Peter and Paul, za jednu od najlepših katedrala u Filiju. Ako vas interesuje Masonerija, The Masonic Temple je vaša sledeća adresa.  
Lepa fotografija sa početka teksta nam dolazi od agencije Experience i naše drugarice Monike koja vodi njihovu kancelariju u Hrvatskoj.

Drugi saveti

BOOKING I FAZONI

Više puta pominjan, kako u dosadašnjim savetima, tako i na našim društvenim mrežama, servis Booking može da bude vaš savršen saveznik u potrazi za povoljnim smeštajem. U nekoliko jednostavnih koraka, objasnićemo vam kako da i vi ovladate ovim servisom i kako da na vašim budućim putovanjima budete spremni da pronađete ono što vam najviše odgovara. Za primer smo izabrali mesto odakle sve počinje i gde se završava – Njujork

Opširnije